Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας σήμερα Πέμπτη ξεκινά στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ, με θέμα την Ελλάδα. Εκεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης θα κληθεί να απαντήσει για τις διώξεις δικαστικών και δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου. Στη συνεδρίαση έχει κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Ads

Πρόκειται για επίσημη ομάδα εργασίας της Επιτροπής LIBE, η οποία εάν κρίνει ότι η Ελλάδα δεν λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να φέρει το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα είχε κληθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος όμως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να εκπροσωπηθεί από άλλον αξιωματούχο του υπουργείου του.

Τί αναμένεται να ερωτηθεί ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κληθεί να απαντήσει για τις δηλώσεις υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού όπου προδικάζουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis αλλά και πρόσφατα για τις κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου. Εκεί ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης των προστατευόμενων μαρτύρων από στελέχη της κυβέρνησης.

Ads

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην ακρόαση θα τεθεί το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Εδώ εντάσσονται η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, οι διώξεις των δημοσιογράφων από τη Δικαιοσύνη, οι όλο και αυξανόμενες αγωγές εναντίον δημοσιογράφων από ιδιωτικά συμφέροντα (τύπου SLAPP) και φυσικά η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ στην ίδια ομάδα εργασίας είχε δώσει απαντήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης  τον Ιούνιο του 2021 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, και σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε κληθεί ο Κώστας Τσιάρας, χωρίς όμως να δώσει το «παρών».

Στην επιστολή που είχε στείλει ο υπουργός, ανέφερε ότι «αμέσως μετά τη δολοφονία ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε γρήγορη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης», καθώς και ότι είναι «προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ. να λύσει αυτήν την υπόθεση» Είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα αποστείλει τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν «μόλις οι διαδικασίες ολοκληρωθούν» και καταστεί δυνατό από τον νόμο. Έκτοτε έχει περάσει ένας χρόνος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες ήδη συζητείται το γεγονός ότι μια συντηρητική κυβέρνηση, μέλος του κυρίαρχου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καλείται να δώσει εξηγήσεις για θέματα που άπτονται του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Δεύτερη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελ.Τουλουπάκη

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη καλείται να μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Έχει προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η κατάθεσή της στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου είχε πει ότι η Δικαιοσύνη φιμώνεται στην Ελλάδα.

Η δικαστικός που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση που κάποιοι αναφέρουν ως «σκευωρία Novartis», αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα, ώστε οι ευρωβουλευτές να σχηματίσουν γνώμη για το τί πραγματικά έχει γίνει στην Ελλάδα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Αν και προφανώς δεν προβλέπεται διάλογος μεταξύ της Ελένης Τουλουπάκη και του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η πρώτη φορά που ξένοι αξιωματούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις δύο εκδοχές στον ίδιο χώρο και να θέσουν ερωτήσεις.