Aλλάζει σταδιακά το σκηνικό στην χρηματιστηριακή αγορά, με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο. Ήδη οι αποτιμήσεις των μετοχών των υπολοίπων κλάδων διορθώνουν από τα χαμηλά του Ιουλίου, προεξοφλώντας εξομάλυνση του κλίματος, αν και το πολιτικό ρίσκο παραμένει και δημιουργεί αναστολές για μια πιο γρήγορη και δυναμική ανοδική επανόρθωση. Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται και από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε «CCC» από «CC», στην οποία προχώρησε την Τρίτη ο Fitch.

Ads

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αύξησε το «ταβάνι» χώρας σε «Β-» από «CCC».

Όπως αναφέρει, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης έχει μειώσει το ρίσκο, η Ελλάδα να μην καταβάλλει τις υποχρεώσεις της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας επιτεύχθηκε σχετικά γρήγορα και χωρίς τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οδεύοντας προς προηγούμενα χρονοδιαγράμματα. Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις με τους πιστωτές έχουν βελτιωθεί, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις βασικών «παικτών», υπογραμμίζει η Fitch.

Ads

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι ξένοι θεσμικοί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, παραμένοντας όμως μακριά από τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο και παρά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου με τις προφανείς ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, η απόφαση για μείωση του ELA έγινε θετικά δεκτή από την Brown Brothers Harriman, η οποία τονίζει ότι είναι μια μια απόφαση που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή εξέλιξη.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα και επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, που επισήμως υποβάλλει το σχετικό αίτημα, ζήτησε 700 εκατ. ευρώ λιγότερα ευρώ.

Αν και οι ξένοι θεσμικοί και τα funds που «σκουπίζουν» τις μη τραπεζικές μετοχές δεν είναι ευθέως ορατοί, γιατί συναλλάσσονται μέσω των θεματοφυλάκων, είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι η συμμετοχή τους στην αγορά ελληνικών τίτλων διευρύνεται συνεχώς. Επίσης θεσμικοί με μεγάλη πείρα, όπως η Northern Asset Management του κ. Γ. Παπαμαρκάκη, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά.

Ήδη στην αγορά κρατικών ελληνικών ομολόγων, έχει σημειωθεί σημαντική μεταστροφή. Τα ομόλογα λήξης 2017 και 2019 έχουν γίνει ανάρπαστα με τις αποδόσεις των πρώτων να πέφτουν από 33% στο 9% σε ετησιοποιημένη βάση.