Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ήδη τα νοσοκομεία εξαιτίας της έλλειψης αναλώσιμων υλικών, μετά την απόφαση των προμηθευτριών εταιρειών εδώ και 2 εβδομάδες να σταματήσουν να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία.

Ads

Ειδικότερα, ο διοικητής του αιμοδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με επιστολή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στεφανιογραφίες αλλά ούτε και άλλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης υλικών.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι στο θέμα των προμηθειών «γινόταν πάρτι» και ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καιρό τι γίνεται με το θέμα των υλικών των νοσοκομείων.

«Εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε μέσα στις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2009 την εξόφληση μεγάλου μέρους των προμηθευτών» τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Ads

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, από τις αρχές του 2010 προέκυψε μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων περίπου 5%. Όπως αναφέρει το υπουργείο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε φαρμακεία, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων για υπερβολική, εικονική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Ήδη 10 περιπτώσεις, που αφορούν περιπτώσεις συνταγογράφησης σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους, πλαστές συνταγές, χρήση ταινιών γνησιότητας παρελθόντων ετών, εύρεση συνταγολογίων και βιβλιαρίων υγείας, καθώς και σφραγίδες γιατρών στο χώρο του φαρμακείου, έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, για περαιτέρω δικαστική έρευνα. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους σε 150 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.