Η περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις πιθανότερες εκδοχές αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ή εν πάση περιπτώσει ως το επόμενο βήμα, πριν από το αναπόφευκτο -όπως πολλοί θεωρούν- «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του, διέψευσε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας βιώσιμο εο ελληνικό χρέος, ενώ ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα καταστροφική την αναδιάρθρωση.

Ads

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως η χώρα θα βοηθηθεί από την απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ. «Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των 110 δισ. ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις άλλες λήξεις χρέους» συνέχισε.

Παράλληλα εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για μία ακόμη φορά σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του τριετούς σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα, δεν πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση», τόνισε, άποψη την οποία είχε επαναλάβει και σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ads

Ερωτηθείς παράλληλα για δήλωσή του στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα έκτακτα δάνεια των 110 δισ., διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου και ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού.

Όλι Ρεν: Καταστροφική η αναδιάρθρωση

Και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και όσοι την υποστηρίζουν δεν τις αντιλαμβάνονται. Εξήγησε εκ νέου ότι μια τέτοια λύση δεν περιλαμβάνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, σε αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης, γράφουν πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν χάσει τη δυναμική τους. «Ένα χρόνο μετά τη διάσωση οι καιροί είναι δύσκολοι και η Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά καταστήματα και τις σορούς σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών», σημειώνουν

Εκτός Ελλάδας εντείνονται οι φόβοι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου θα αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της σκληρωτικής οικονομίας ή έστω να τη φέρει κοντά σε αυτές των Ευρωπαίων εταίρων. Αν όντως αποτύχει, το δίλημμα για Ευρωπαίους και ΔΝΤ θα είναι μεταξύ του να δώσουν μία νέα ευκαιρία στη χώρα ή να την αφήσουν να πέσει στην άβυσσο της πτώχευσης, με πιθανές συντριπτικές συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το σενάριο της επιμήκυνσης κερδίζει έδαφος

Το σενάριο της επιμήκυνσης φαίνεται πάντως ότι κερδίζει έδαφος. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ, είπε την Δευτέρα ότι το χρέος των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να επιμηκυνθεί, παρά να αναδιαρθρωθεί.

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σε συνέδριο, για το πως θα μπορούσε η Ελλάδα να επαναφέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, δήλωσε: «Η αναδιάρθρωση σημαίνει στην ουσία “Στείλτε μου τον λογαριασμό”. Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι δύσκολο να πληρώνεις το λογαριασμό. Καμιά φορά κρατάει περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Καμιά φορά οδηγείσαι σε αναδιάρθρωση, όχι με τον τρόπο που εισηγούνται μερικοί, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια του χρέους».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο είπε από την πλευρά του, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ερωτηθείς σχετικά με τις συνεντεύξεις δύο συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης το Σάββατο ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση.

«Γερμανοί υπουργοί αρνήθηκαν ότι υπάρχει στο τραπέζι τέτοιο θέμα. Όπως γνωρίζετε, στην ΕΚΤ παραμένουμε επίσης στη θέση ότι όσο έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να εμμείνουμε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, με όλες τις προσαρμογές που ίσως κριθούν αναγκαίες στο μέλλον, όπως είναι φυσικό σε τέτοια προγράμματα» υποστήριξε και τόνισε κατηγορηματικά ότι η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ρέγκλινγκ: «Οι τράπεζες εμμένουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι οι τράπεζες ενισχύουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποβλέποντας σε υψηλές προμήθειες, σύμφωνα με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, προδημοσίευση της οποίας αναμετάδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι τράπεζες κέρδισαν πολύ υψηλές προμήθειες από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στη Λατινική Αμερική και την Ασία», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «θα ήθελαν να κάνουν και πάλι το ίδιο στην Ευρώπη». Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επιπλέον ότι μία μερική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα προκαλούσε ζημιές στους ισολογισμούς ορισμένων τραπεζών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αλλά αυτές οι ζημιές θα ήταν «περιορισμένες», ενώ οι προμήθειες από μια αναδιάρθρωση θα ήταν «πολλά υποσχόμενες».

Η Χάντελσμπλατ αναφέρθηκε σε πηγές που δηλώνουν ότι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ πιστεύει ότι οι τράπεζες συζητούν σκόπιμα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και έχει προειδοποιήσει του Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην επιτρέψουν στις τράπεζες να τους επηρεάσουν. Εξ’ άλλου, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία εμφανίζονται να αποζητούν ορισμένοι οικονομολόγοι, δεν μπορεί να προβλεφθεί παρά μόνον ως «ύστατο μέτρο» εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».