Για δύο νεκρούς πρόσφυγες και έναν σοβαρά τραυματία από ελληνικά πυρά κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του και μιλά για «χυδαία παραπληροφόρηση».

Ads

Χθες ήρθαν για πρώτη φορά στο φως αναφορές για νεκρό πρόσφυγα στον Έβρο. Η πληροφορία μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ και κατόπιν αναδημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με  αυτή «ο μετανάστης πυροβολήθηκε στην πλάτη από Έλληνα στρατιώτη και έπεσε νεκρός». 

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για τον Ahmet Ebu Emed, ο οποίος έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη βοήθεια φίλων του. Επιπλέον, στα social media κυκλοφορεί και ένα βίντεο, όπου όπως σημειώνει ο χρήστης που το αναρτά – δηλώνει δημοσιογράφος του BBC – δείχνει το θύμα, λίγα λεπτά αφότου χτυπήθηκε από τα ελληνικά πυρά.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, με ανάρτησή του στο twitter να κάνει λόγο για fake news της τούρκικης προπαγάνδας. «Ζητούμε από όλους να δηλώνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μεταδίδουν ειδήσεις που βοηθούν την τουρκική προπαγάνδα» αναφέρει.

Ads

Οι ισχυρισμοί Ερντογάν και η διάψευση της Αθήνας 

Το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σκότωσαν δυο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. «Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά» είπε ο Ερντογάν. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε όσα διατείνεται ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο, δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση: Ψευδείς ειδήσεις».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του αναφέρει ότι μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν».

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει.