«Ακόμα και αν πολλοί παίζουν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με στόχο το κέρδος, εάν η χώρα ακολουθήσει πιστά και με συνέπεια το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα ωθήσουν το συντομότερο δυνατό τη χώρα στις διεθνείς αγορές και τότε «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ads

«Πολλοί κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και άρα έχουν και συμφέρον να διαδίδουν και να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εάν καταφέρει όπως σήμερα να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα, να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό τραπεζικό της σύστημα, «θα μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι είναι στο σωστό δρόμο».

Στο περιθώριο βραδινής εισήγησής του σε εκδήλωση του δικτύου «Ναυαρίνο», μέλους της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σταθεροποιώντας το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί, πραγματοποιώντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιτυγχάνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί.

Για την τρίτη δόση του δανείου, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι στις 17 Δεκεμβρίου, στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι να ασχοληθεί με το θέμα με την εκταμίευσης της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα. Όπως είπε, με το που θα ανάψει το πράσινο φως, τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα να εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, επί συνόλου 9 δισ. ευρώ, θα φτάσουν στη χώρα μας εντός τριών ημερών.

Ads

Για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου επισήμανε ότι τόσο το ταμείο, όσο και η ελληνική πλευρά «βλέπουν πολύ θετικά τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης αποπληρωμής τόσο του ευρωπαϊκού δανείου, όσο και αυτού από το ΔΝΤ». Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει από το 2013 και μετά, ενώ επεσήμανε ότι η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι «εάν παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής, θα βοηθηθεί η ελληνική πλευρά, θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, θα εξομαλυνθεί το διάγραμμα αποπληρωμής του χρέους και θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να κινητοποιηθεί στις διεθνείς αγορές, για να εξασφαλίσει του απαραίτητους πόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, από την αρχή το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση απέναντι στα ελληνικά προβλήματα και μάλιστα όλοι συμφωνούσαν στο να δοθεί αρκετός χρόνος στην κυβέρνηση για να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.