Η Ελλάδα αναμένεται να κάνει «τη μεγάλη έξοδό της στις αγορές το 2018», τονίζει ο Ξαβιέ Τιμπό, διευθυντής του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών Συγκυριών της Sciences Po, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική σελίδα Boursorama.com

Ads

«Την περίοδο αυτή οι Γερμανοί είναι πολύ «ήσυχοι», διότι είναι σε διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησής τους και λογικά όλα θα πάνε καλά με την Ελλάδα. Σε συμβολικό επίπεδο θα είναι μια νίκη για την Ελλάδα, σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα, να μπορεί να πει «δεν είμαστε υπό εποπτεία», ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι μηχανισμοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

«Ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου ελληνικού χρέους παραμένει στη διάθεση των μηχανισμών του προγράμματος και κυρίως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα του αν θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο ατύχημα» εκτιμά ο κ.Τιμπό και προσθέτει: «Ας καταλάβουμε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι ποιο θα είναι το οικονομικό μοντέλο στο οποίο θα επενδύσει η Ελλάδα. Υπάρχει πράγματι μια βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης, η οποία δικαιολογεί τη συνέχιση παροχής βοήθειας από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα και στοιχειώδη. Σήμερα μιλάμε για κάτι που έχει κατακτηθεί και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές. Όλα έχουν πάει καλά σε έναν πρώτο χρόνο. Η επέκταση αυτής της λογικής για πέντε ή δέκα χρόνια, αν δεν υπάρξει μια πολύ σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένο. Δηλαδή, για να είναι βιώσιμη η Ελλάδα, θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια πολύ χαμηλά, είναι κάτι ανάλογο της ελάφρυνσης ενός μέρους του δημόσιου χρέους της. Είναι κάτι που έχουμε κάνει με τα πολύ χαμηλά επιτόκια χωρίς να το έχουμε πει. Η ελάφρυνση του χρέους έχει συμφωνηθεί δύο φορές. Για να δουλέψει όλο αυτό, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει σημαντικά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ