«Τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε. περιμένουν την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Oliver Grimm από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται για την αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η οποία με επικριτικό ύφος αναφέρεται στην αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει ποσό 11,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία είναι διαθέσιμα για τη χώρα έως το τέλος του 2013.
 

Ads

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη χρηματοδότηση 181 έργων, τα οποία, όπως πιστεύει ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, και οι συνομιλητές του στην Αθήνα, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει:
 
Ωστόσο, ήδη πριν την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, και την επακόλουθη στασιμότητα, παρατηρούνταν μεγάλη δυσκολία στη ροή των κονδυλίων αυτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, και μάλιστα όσο σε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε.
 
Ο ίδιος ο κ. Χαν σχεδόν από την αρχή της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν αφήνει αναξιοποίητα τόσα χρήματα, όσο η Ελλάδα, όπως τονίζεται.
 
Τα δύο τελευταία χρόνια η Επιτροπή εργάζεται για την επίλυση αυτού του προβλήματος – συνεχίζει η ανταπόκριση- μειώνοντας δραστικά το ποσοστό συγχρηματοδότησης των έργων από το ελληνικό κράτος, μια πολυτέλεια που πολύ θα ήθελαν να απολαμβάνουν και άλλες χώρες της Ε.Ε.
 
«Παρόλα αυτά οι Έλληνες δεν δέχονται αυτό το δώρο», σχολιάζει ο Oliver Grimm, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει διαθέσει στην Ελλάδα 4,9 δισ. ευρώ μόνο για την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι το Νοέμβριο του 2011 η Αθήνα είχε απορροφήσει μόλις 566 εκατ. ευρώ.