TV CANNIBAL
ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ Η ΨΗΦΙΑΚΟΣ;
Γράφει ο Ανδρέας Ρουμελιώτης
ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ανθρώπους ανήκει ο τηλεκανίβαλός σας. Για να εξασφαλίσει το παντεσπάνι του αναγκάζεται τα τελευταία χρόνια να σπαταλά χιλιάδες εργατοώρες μπροστά στο χαζοκούτι. Μια έρευνα απ’ το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έρχεται για να επιβεβαιώσει όσα υποθέταμε: οι δυστυχισμένοι άνθρωποι παρακολουθούν τηλεόραση 20% περισσότερο από εκείνους που νιώθουν ολοκληρωμένοι κι ευτυχισμένοι με τη ζωή τους.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ χαρακτήρες και όσοι προτιμούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα κατατάσσονται απ’ τους επιστήμονες στην κατηγορία των «ευτυχισμένων ανθρώπων». Οσοι, βουλιαγμένοι στον καναπέ, κάθονται μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη κι εκεί βρίσκουν μοναδικό ενδιαφέρον, χαρακτηρίζονται «δυστυχισμένοι». «Η τηλεόραση μπορεί να παρέχει βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση· μελλοντικά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει δυσθυμία» εξηγεί ο καθηγητής Τζον Ρόμπινσον που συμμετέχει στην έρευνα για τη συμπεριφορά των τηλεθεατών.
ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ θα κερδίσει τους καταθλιπτικούς τηλεορασομανείς. Εκεί θα παίζεται όλο το παιχνίδι. Το ‘χουμε ξαναγράψει: το μέλλον της TV είναι ψηφιακό. Οσα κανάλια δεν ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση, πολύ απλά θα κλείσουν. Για τα αναλογικά μέσα πλησιάζει το τέλος εποχής. Η αμφίδρομη τηλεόραση θα μπει σε όλα τα σπίτια. Το κοινό συγκρίνει και θα επιλέξει τη συμμετοχή και όχι την παθητική κατανάλωση κακής ποιότητας τηλεοπτικού προϊόντος. Στα επόμενα 5 χρόνια, 165 εκατομμύρια νοικοκυριά θα απολαμβάνουν τα σίριαλ και τις ειδήσεις ψηφιακά. Κι όταν ο παρουσιαστής τούς τη σπάει, θα του τη ρίχνουν στ’ αφτιά. Με ειδικά μικρόφωνα διαδραστικά…
ΜΕΣΟΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Είναι ένα κατασκεύασμα των καναλιών για να δικαιολογήσουν τα «σκουπίδια» που μας ταΐζουν, που είναι φτηνά και δεν κοστίζουν. Υπάρχει μεγάλο κοινό που αναζητά νέου τύπου προγράμματα, πιο εξειδικευμένα και πιο ποιοτικά. Που δεν θα απευθύνονται σε μια ανύπαρκτη πλειοψηφία, αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και στον καθένα ξεχωριστά. Αυτό πρέπει να είχε στο μυαλό του κι ο Στέλιος Κούλογλου όταν δημιούργησε τη web TV «tvxs.gr». Μια διαδικτυακή τηλεόραση που δεν υπόκειται στους περιορισμούς της αναλογικής.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» απ’ την κρατική τηλεόραση, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αφουγκράστηκε τα vibes της εποχής και σκέφτηκε να κινηθεί διαδικτυακά. Τα προβλήματα, βέβαια, θα ‘ναι πολλά. Για τα ντοκιμαντέρ και τις εκπομπές ποιότητας χρειάζονται πολλά λεφτά. Και η web TV «TVXS» δεν έχει συνδρομητές, στηρίζεται μόνο στα διαφημιστικά πακέτα. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπει στην ψηφιακή εποχή. Γι’ αυτό και θεωρείται ακόμη παράτολμη η επένδυση στη web TV.
ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και η διαδικτυακή τηλεόραση εδραιωθεί, τότε δεν θα μας… πιέζει ο τηλεοπτικός χρόνος. Τα προγράμματα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, θα ‘ναι πιο πλούσια και περιεκτικά. Ουσιώδη κι όχι επιφανειακά. Πρόσφατα έτυχε να πέσω πάνω σ’ ένα ρεπορτάζ της «TVXS» που κράτησε 13 λεπτά! Πού να δεις στην αναλογική τηλεόραση κάτι τέτοιο… Μπείτε και δείτε τις εκπομπές: «Πίσω σελίδες», «Blog in», «Τεχνολογίες». Ξένες ταινίες και ντοκιμαντέρ. Αλλά και τη νέα ταινία τού Μ. Μουρ. Η διαδραστικότητα του «TVXS» σάς επιτρέπει να ανεβάσετε τα δικά σας βίντεο για να εκφράσετε τις απόψεις σας. Γιατί να συνεχίζεις να ‘σαι παθητικός, ενώ μπορείς εύκολα να γίνεις… ψηφιακός;
ON OFF – 23/11/2008
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >