Στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής θα σταλούν οι 600 νεοδιορισμένοι ειδικοί φρουροί, όπως επιβεβαίωσε και η ΕΛΑΣ.

Ads

Πρόκειται για άτομα που προσελήφθησαν αρχικά και σύμφωνα με το υπουργείο προστασίας του Πολίτη για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σημειώνει ότι οι ΟΠΠΙ συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι ΟΠΠΙ αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό και Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι, όταν δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι., μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι τα καθήκοντα των ΟΠΠΙ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «υπηρεσίες περιπολιών, φύλαξη ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών» και καταλήγει ότι «βάσει αυτών έχει εκδοθεί η διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία οι 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στις 20 Ιανουαρίου στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.»

Ads

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ειδικοί φρουροί δεν έχουν λάβει εκπαίδευση στη χρήση όπλων, καθώς βασικός στόχος της εκπαίδευση τους είναι οι περιπολίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρόνος» 514 ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ ολοκλήρωσαν μόλις την Τετάρτη την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή και πήραν το πιστοποιητικό σπουδών, ώστε να στελεχώσουν την μονάδα για την οποία προσλήφθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες ο ίδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ΟΠΠΙ μπαίνουν σε «αδράνεια» και από τις 20 Ιανουαρίου 600 ειδικοί φρουροί από τους 1.000 της μονάδας θα μεταφερθούν στα ΑΤ της Αττικής με αποκλειστική αποστολή τους «να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη ανακοίνωσή της διερωτήθηκε αν «αποτελεί κυβερνητική απόφαση η κατάργηση της ΟΠΠΙ;».

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «οι 100 που τοποθετήθηκαν απευθείας στην Θεσσαλονίκη, δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε στο υπηρεσιακό αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν με εξαίρεση περίπου 10 εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Α.Π.Θ., δίπλα στις διμοιρίες, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο»