Οι κανόνες συνωμοτικότητας με βάση τους οποίους λειτουργούσαν οι εννέα συλληφθέντες – οκτώ άνδρες και μία γυναίκα – κατά την αστυνομική επιχείρηση σε δύο διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και ένα στην Καλλιθέα, σχηματίζουν την πεποίθηση στις αρχές ότι η τουρκική οργάνωση «Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο» (DHKP-C) διαθέτει και άλλα σπίτια στην περιοχή που δεν έχουν εντοπιστεί.

Ads

Σε βάρος του ενός συλληφθέντα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη μεταφορά οπλισμού με φουσκωτό ταχύπλοο, το καλοκαίρι του 2013, στη Χίο. Στα τρία σπίτια βρέθηκαν πρώτες ύλες για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας».

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν δουλεύει ευκαιριακά, αλλά με σύστημα», υπογράμμισε ο Ν.Τόσκας. «Δουλεύει με βάση ενδείξεις για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών. Εχουν εξεταστεί οι χώροι που ζούσαν οι συλληφθέντες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα. Υπάρχουν κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται».

Ads

Αμέσως μετά ο υπουργός διευκρίνισε, ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών για την σημερινή επιχείρηση, η οποία ήταν καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει κάποια ενημέρωση για αυτή την υπόθεση.

Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων βρέθηκαν χημικές ουσίες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών, όπως για παράδειγμα νιτρική αμμωνία. Ακόμα, εντοπίστηκαν ένα πιστόλι CZ, μασούρια δυναμίτιδας, καλώδια και ρολόγια για την κατασκευή αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών, καθώς και μεγάλος αριθμός ψηφιακών πειστηρίων, όπως laptops και USB.