Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με ενδιαφέρον το αν θα αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA από τα 89,5 δις. ευρώ.

Ads

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ -που μετά τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας αύξησε το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ – θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον ELA άμεσα.

Σε έρευνα που έκανε το δίκτυο μεταξύ οικονομολόγων το 59% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA. Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης. Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους, σημειώνει το Bloomberg.