Εικόνα πλήρους αποσύνθεσης παρουσιάζει πλέον η Χρυσή Αυγή ιδιαίτερα μετά τον εκλογικό καταποντισμό της στις κάλπες της 7ης Ιουλίου όταν και έμεινε εκτός Βουλής, αλλά κι ενόψει του τελικού σταδίου της δίκης για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο της Real News όσο και της “Εφημερίδας των Συντακτών” το σκηνικό πλήρους διάλυσης της οργάνωσης περιλαμβάνει αποχωρήσεις μελών σε όλη την Ελλάδα, «αλληλοκαρφώματα» των μέχρι πρότινος ηγετικών στελεχών, οργανωτική συρρίκνωση με κλείσιμο δεκάδων γραφείων στην περιφέρεια (Κρήτη, Κεφαλονιά, Βέροια, Τρίκαλα, Καρδίτσα) -είναι αμφίβολο για πόσο ακόμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα καταφέρει να συντηρεί τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα επί της Οδού Μεσογείων- ενώ ακόμη και στο διαδίκτυο έμεινε χωρίς ιστοσελίδα.

Η «ηχηρή» αποχώρηση Βογιατζή που έφερε την «εξαφάνιση» της επίσημης ιστοσελίδας

Η αιτία της παύσης της λειτουργίας της ιστοσελίδας της οργάνωσης έχει να κάνει με τη μαζική αποχώρηση στελεχών. Κι αυτό γιατί ένα από αυτά είναι και ο Καβαλιώτης ∆ημήτρης Βογιατζής. Πρόκειται για στέλεχος που ανήκε και αυτός στον «στενό πυρήνα» του Μιχαλολιάκου, καθώς ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Καβάλας. Εκτός αυτών των ιδιοτήτων, όμως, ο Βογιατζής διατηρούσε και μια ακόμα, αυτήν του διαχειριστή της ιστοσελίδας. Ο 41χρονος είναι πτυχιούχος Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Γκρίνουιτς του Λονδίνου και ήταν ο άνθρωπος που είχε «στήσει» την ιστοσελίδα της οργάνωσης, επέβλεπε και υποστήριζε τη λειτουργία της.

Ads

Στις 12 Ιουλίου, πέντε μέρες μετά το εκλογικό πατατράκ της Χρυσής Αυγής, ο Βογιατζής συγκάλεσε στην Καβάλα συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει την αποχώρησή του από τη ναζιστική οργάνωση, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Μιχαλολιάκο και αποκαλώντας την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής «προκλητικούς, απεχθείς και αξιολύπητους».

Όλως τυχαίως, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, την ίδια μέρα, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει από τον Βογιατζή να του παραδώσει το υλικό της ιστοσελίδας, έτσι ώστε να το αναθέσει σε άλλον «ημέτερο». Και δύο μέρες νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Μιχαλολιάκου είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον Βογιατζή ότι επίκειται η «λύση» της συνεργασίας τους. Ο προφανής λόγος ήταν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τον πληρώνουν.

Ο Βογιατζής απάντησε μέσω εξωδίκου μέσω του οποίου παρέθετε αναλυτικά τον λογαριασμό προκειμένου να παραδώσει τα τρία ονόματα που είχε κατοχυρώσει η εταιρεία του για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής (xryshaygh.com, antepithesi.net, xakatastima.gr), καθώς και το περιεχόμενό τους. Η Χρυσή Αυγή προτίμησε να μην πληρώσει και έτσι ο ιστότοπός της εξαφανίστηκε.

Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού κατήγγειλε «ύπουλα χτυπήματα κατά των Ελλήνων εθνικιστών», προανήγγειλε της δημιουργία νέας ιστοσελίδας, η οποία θα έβγαινε στο «αέρα» την 1η Αυγούστου. Πράγματι, αυτή η νέα ιστοσελίδα έκανε την εμφάνισή της, αλλά με εξαιρετικά φτωχό περιεχόμενο και κραυγαλέες αδυναμίες, όπως λ.χ., οι δεσμοί σε παλιές διευθύνσεις που οδηγούν σε domain names προς πώληση.

Το παρασκήνιο της -όχι τόσο τυχαίας- αποχώρησης Λαγού..

Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής φαίνεται να μην πτοείται, έχοντας βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για να τη «βγάλει καθαρή» ο ίδιος. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την απαλλαγή του από τις βαριές κατηγορίες για τις οποίες θα κληθεί σε λίγες βδομάδες να απολογηθεί.

Κάπου εδώ έρχεται η πρόσφατη ξαφνική αποχώρηση από τη Χρυσή Αυγή του ευρωβουλευτή και υπόδικου, Γιάννη Λαγού, η οποία ενδεχομένως και να είναι πολύ «βολική» για τον ίδιο το Νίκο Μιχαλολιάκο.

Όπως επισημαίνει μάλιστα στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών, η δήλωση αποχώρησής του υπήρξε τόσο «βελούδινη» και τόσο «ευγενική» προς τον «Αρχηγό», ώστε πολλοί είναι εκείνοι, μέσα και έξω από την οργάνωση, που θεωρούν την κίνηση αυτή συνεννοημένη μεταξύ Λαγού και Μιχαλολιάκου, με προφανή στόχευση την αξιοποίηση αυτής της «διάστασης» στη δίκη, προκειμένου να στεγανοποιηθεί η θέση του «Αρχηγού» από τη δράση του περιφερειάρχη και των Ταγμάτων Εφόδου της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν και οι αποχωρήσεις εκείνων που ακολούθησαν τον Λαγό (Ηλιόπουλος, Γερμενής, Κούζηλος), με παρόμοιες δηλώσεις, εξαιρετικά «φιλικές» προς τον Μιχαλολιάκο. Κανείς απ’ αυτούς δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία στο παρελθόν, ενώ και τώρα δεν διατυπώνουν καμιά επιφύλαξη για τις ναζιστικές ιδέες ή τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Μιλούν απλά για κάποια «λάθη», χωρίς να τα χρεώνουν καν στον «Αρχηγό».

..κι πραγματικός (κι ιδιαίτερα επικερδής) στόχος Μιχαλολιάκου

Από τη μεριά του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος φαίνεται να έχει μόνο ένα επιχείρημα για να τους πείσει να θυσιαστούν για χάρη του κι αυτός είναι οικονομικός.

Ειδικότερα, πρέπει αρχικά να θυμηθεί κανείς πως μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων εις βάρος της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2013 η Βουλή ψήφισε νόμο, με τον οποίο ανεστάλη η κρατική χρηματοδότηση της ναζιστικής οργάνωσης. Το ΣτΕ  στη συνέχεια επικύρωσε την απόφαση αυτή το 2015. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά για το 2019 θα αντιστοιχούσαν 1.060.388,27 ευρώ και άλλα 212.077,65 ευρώ ως χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ το 2018 αναλογούσαν 1.145.219,33 ευρώ.

Το «μεγάλο κόλπο» που έχει σκαρφιστεί ο Μιχαλολιάκος είναι να απαλλαγεί ο ίδιος και να διεκδικήσει αυτό το ποσόν για τον εαυτό του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4203/2013, η αναστολή χρηματοδότησης επιβάλλεται «σε περίπτωση άσκησης δίωξης για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των µελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης». Η διάταξη απαιτεί να έχουν τελεστεί οι πράξεις «στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνοµα αυτού» και προβλέπει επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν «σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης».

Είναι αυτές λοιπόν οι διατάξεις, οι οποίες «ερμηνεύουν» τις τελευταίες εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή και ιδιαίτερα την αποχώρηση του Γιάννη Λαγού αλλά και άλλων «σκληρών» από την οργάνωση, η οποία δείχνει να λύνει τα χέρια του αρχηγού της προκειμένου να «βάλει χέρι» σε ένα τεράστιο ποσό.