Η εκλογολογία υποστηρίζεται κυρίως από φιλοκυβερνητικά παρά από αντικυβερνητικά ΜΜΕ. Κάλπες μέσα στο 2022 βλέπουν πια σχεδόν όλοι -ή πάντως οι περισσότεροι- σχολιαστές που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, ενώ η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και οι περιοδείες του πρωθυπουργού, έτσι όπως είναι σκηνοθετημένες για να τονωθεί το ηγετικό και ανθρώπινο προφίλ του, ενισχύουν την εντύπωση ότι κινούμαστε σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Ads

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε στη ΔΕΘ με τον τρόπο που μίλησε τροφοδότησε τα σχετικά σενάρια τα οποία, τυπικά, διαψεύδει.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η εκλογολογία δημιουργεί μια κατάσταση αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Προγραμματίζονται παροχές σε δόσεις για να συντηρηθεί για ψηφοθηρικούς λόγους η πελατειακή δυναμική, αναβάλλονται υψηλού ρίσκου αποφάσεις όπως η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ και δρομολογούνται μεταρρυθμίσεις ή δήθεν μεταρρύθμισες (όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών) που έχει μετρηθεί ότι ικανοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, ακόμη και όσοι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και είναι ή θέλουν να γίνουν βουλευτές, κινούνται με όρους προώθησης της υποψηφιότητας τους. Η ατομική επιδίωξη υπερισχύει του κοινού σκοπού κι αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες δυσλειτουργίας ή και ακινητοποίησης της κυβέρνησης.

Ads

Ακόμη και σε κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει απορία για τους λόγους για τους οποίους πυροδότησε την εκλογολογία ο πρωθυπουργός. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι δεν προέβλεψε τη σεναριολογία που θα ανακύψει και υπερεκτίμησε την πειθαρχία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που δεν πήραν στα σοβαρά τη δέσμευση του για εξάντληση της τετραετίας ή θέλουν να τον ενθαρρύνουν να βιαστεί για να προλάβει τη φθορά της κυβέρνησης,

Και πράγματι, η φθορά της κυβέρνησης είναι σημαντική αν δει κανείς ότι ακόμη και οι ευνοϊκές για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία δεν ικανοποιήθηκε ούτε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ούτε με τον ανασχηματισμό παρά την επανόρθωση που έγινε με την υπουργοποίηση του Χρ. Στυλιανίδη για να ξεχαστεί το φιάσκο με την πρόταση στον Β. Αποστολάκη.

Η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει πλέον κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση. Την ευθύνη γι αυτό έχει ο Κ. Μητσοτάκης που θα δυσκολευτεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα όσο και να προσπαθήσει να εγκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τη δημιουργία του προεκλογικού κλίματος.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ πιέζουν στο παρασκήνιο για πρόοδο στις υποθέσεις Παππά και Παπαγγελόπουλου θεωρώντας ότι η ΝΔ θα ευνοηθεί εκλογικά από ειδικά δικαστήρια, προανακριτικές και άλλες πρωτοβουλίες που θρέφουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.