Ο Γιάννης Πρετεντέρης, 48 ώρες μετά το φιάσκο της Ικαρίας, είδε «Πατάτα», ο Γιώργος Παπαχρήστος είδε την κυβέρνηση «στο κανναβάτσο των social media» και η Καθημερινή είδε «αυτογκόλ και άμυνα».

Ads

Τα δύο προηγούμενα 24ωρα ούτε τα «ΝΕΑ», ούτε η «Καθημερινή», ούτε βεβαίως τα κανάλια – πλην του Open – είχαν δει ο,τιδήποτε που να προσομοιάζει σε είδηση στην υπόθεση της Ικαρίας. Διότι μπορεί σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος να γράφει στα «ΝΕΑ» ότι είναι η «τρίτη συνεχόμενη ημέρα που το γεύμα της Ικαρίας κυριαρχεί στην επικαιρότητα», η είδηση όμως που «κυριαρχεί» δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στις σελίδες της εφημερίδας του. Και χθες υπήρχε μόνον μία en passant αναφορά στον «Μικροπολιτικό» υπό τον τίτλο «Μετωπικές για τον «συνωστισμό» στην Ικαρία», που πρόβαλε ως βασική είδηση ότι «το Μαξίμου θα κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στις αντιδράσεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία».

Καθ΄ότι όμως οι «χαμηλοί τόνοι» κάηκαν μέσα στο ναυάγιο των κυβερνητικών χειρισμών, στην κοινωνική οργή, και στην διεθνή προβολή του θέματος, σήμερα αναγκάστηκαν τελικά να ασχοληθούν, να αναγνωρίσουν την κυβερνητική «πατάτα», όπως έγραψε ο Γιάννης Πρετεντέρης  και να απευθύνουν και συστάσεις προς το Μαξίμου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης διέπραξε πατάτα στην Ικαρία» γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρη στην στήλη του στα ΝΕΑ: «Οχι για όσα έκανε ή δεν έκανε κατά την επίσκεψή του στο νησί. Αλλωστε θα του ήταν εύκολο να αντιτάξει ότι η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει ποτέ αποδοκιμάσει αντίστοιχες συμπεριφορές αλλά έχει τουναντίον παροτρύνει και καλύψει εκατοντάδες διαδηλωτές που συνωθούνται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης στα Προπύλαια κι αλλού.

Ads

Η πατάτα ήταν ότι πρόσφερε δωρεάν έναν αντίλογο στην αντιπολίτευση.

Να το πω απλά. Ολο το αφήγημα του Μητσοτάκη το τελευταίο 12μηνο είναι ότι νοιάζεται και φροντίζει υπεύθυνα την υγεία του λαού.
Και ότι (συνακόλουθα) η αντιπολίτευση και διάφοροι ασυνείδητοι είναι εκείνοι που τη θέτουν σε κίνδυνο.

Η Ικαρία του έκανε ζημιά όχι για ό,τι συνέβη – αφού άλλωστε δεν ξέρουμε και τι ακριβώς συνέβη… Αλλά επειδή θέτει σε αμφισβήτηση το κεντρικό αφήγημά του.

Πώς προστατεύεις και φροντίζεις τη δημόσια υγεία όταν δεν παίρνεις μέτρα προφύλαξης, δεν τηρείς τους κανόνες και περιφέρεσαι με μια λιτανεία χαρούμενων θαυμαστών γύρω σου;

Λάθος, λοιπόν. Και διπλό λάθος.

Αφενός επειδή κλονίζεις μόνος σου και χωρίς λόγο το (επιτυχημένο έως τώρα…) αφήγημά σου.

Αφετέρου επειδή εμφανίζεσαι να υιοθετείς τη γενική νοοτροπία Τσίπρα «έλα μωρέ τώρα, δεν τρέχει και τίποτα!».

Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης τους αντιπάλους του όταν αύριο ή μεθαύριο ξεχυθούν πάλι στους δρόμους τα παλικάρια με τα ρόπαλα, τις σημαιούλες και τις μπότες; Τι θα επικαλεστεί για να τους μαζέψει;

Με άλλα λόγια, το λάθος δεν ήταν ένα λάθος συμπεριφοράς ή επικοινωνίας. Ηταν ένα λάθος πολιτικής…»

Ο Γιώργος Παπαχρήστος, επίσης στα «ΝΕΑ», αφού έγραψε ότι «Ο μήνας έχει εννιά και ο ΣΥΡΙΖΑ υπεροπλία στα social media», διαπίστωσε «έλλειψη σοβαρότητας» στην κυβέρνηση διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι υποτιμά την «κούραση και την αδυναμία» της κοινωνίας:

«Κατά τη γνώμη μου», έγραψε, «μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο μηδέν, στην έκρηξη δηλαδή, αλλά είμαστε στο παρά ένα. Και όσο μεν δεν σημειώνεται η έκρηξη, υπάρχει καιρός για να μαζευτεί κάπως το πράγμα και να πάρει εκ νέου την κατάσταση στα χέρια της η κυβέρνηση. Αλλά χρειάζονται προσεκτικά βήματα, σοβαρές κινήσεις και οριστικοποιημένες αποφάσεις: όχι τώρα που είναι 12 το μεσημέρι απαγορεύεται το take away και στις 2 ξέρετε έγινε ένα μικρό λάθος, το take away επιτρέπεται. Αυτά δείχνουν προχειρότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποφάσεις που λαμβάνονται και επιπλέον – και κυρίως – έλλειψη σοβαρότητας.

Και δεν πας να του πεις του άλλου ότι η δημοσκόπηση της εταιρείας «χ» μάς δίνει 17 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δε δημοσκόπηση «ψ» δίνει στον Μητσοτάκη προβάδισμα 30 μονάδων από τον Τσίπρα; Αν του άλλου τού κάνει κλικ και πάρει τους δρόμους για να βρει και άλλους που τους έχει κάνει κλικ από την κούραση και την αδυναμία να δει φως στο τούνελ, χαιρέτα μου τον πλάτανο…»
 
Η «Καθημερινή» στο δικό της editorial, με τίτλο «Αυτογκόλ και άμυνα» εστίασε επίσης στις υπουργικές κακοφωνίες: «Η κοινωνία είναι δικαιολογημένα κουρασμένη και θυμωμένη», γράφει. «Τα «μικρά αυτογκόλ» κοστίζουν πολύ. Γι αυτό και η ακατάσχετη και ανόητη κακοφωνία των υπουργών πρέπει να σταματήσει. Οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν ότι στην εποχή μας η παραμικρή ανορθογραφία μπορεί να έχει ασύμμετρο κόστος. Μηδενική ανοχή στα λάθη και στα αυτογόλ!»