Η FAZ αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε σε ευρωπαίους συνομιλητές του πως κήρυξε τον ανένδοτο στο Μακεδονικό για να αποτρέψει τη δημιουργία κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ. Η εκπρόσωπος της ΝΔ έσπευσε να διαψεύσει τη γερμανική εφημερίδα – πριν όμως αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ήρθε να την επιβεβαιώσει ο… Τάκης Μπαλτάκος.

Ads

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και πολιτικός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, οι διεργασίες έχουν προχωρήσει, έχει ήδη επιλεγεί και το όνομα, και το νέο κόμμα θα συγκροτηθεί και θα παρουσιαστεί επισήμως έως τα τέλη του 2018.

Ο Τάκης Μπαλτάκος είχε, βεβαίως, και στο παρελθόν προαναγγείλει την ίδρυση νέου, σκληρού δεξιού, πολιτικού φορέα – ήταν στις αρχές του 2016, λίγο μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, και τότε μάλιστα είχε υποδείξει ως ιδανικό αρχηγό για το νέο κόμμα τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, πρωταγωνιστή των «αντι-μακεδονικών» συλλαλητηρίων. Οι σχετικές ζυμώσεις εντάθηκαν ξανά τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, τώρα όμως μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ το όλο εγχείρημα φαίνεται να μπαίνει στην τελική του ευθεία,  γεγονός που είναι σε γνώση και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την τελική προσπάθεια συγκρότησης του λεγόμενου «Κόμματος του Βορρά» – μια προσπάθεια, στην οποία οι πληροφορίες φέρουν να εμπλέκονται πρόσωπα με σταθερή πολιτική δράση στον χώρο της σκληρής δεξιάς, πολιτευτές της βορείου Ελλάδας προερχόμενοι από τη ΝΔ και απόστρατοι στρατιωτικοί, ενώ το εγχείρημα έχει επίσης τη στήριξη επιχειρηματιών αλλά και τουλάχιστον δύο μητροπολιτών.

Ads

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εν εξελίξει ζυμώσεις, πλην του Τάκη Μπαλτάκου, μετέχουν επίσης ο Γιώργος Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ, ο Κυριάκος Βελόπουλος της «Ελληνικής Λύσης» (η οποία, μάλιστα, αφήνει εκλογικό αποτύπωμα άνω του 1% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις), ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, καθώς και ο στρατηγός Φράγκος.Ο Φραγκούλης Φράγκος, άλλωστε, ήταν εκείνος που είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης καθώς ερωτώμενος τότε για την προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος είχε πει: «Θα σφυγμομετρήσω την κατάσταση. Θα δω αν υπάρχει αναγκαιότητα. Και ακολούθως θα πρέπει να αποφασίσω».

Η βασική εκτίμηση των εμπλεκόμενων στο όλο εγχείρημα είναι πως η συγκυρία – μετά τη συμφωνία για το Μακεδονικό – είναι πλέον ιδανική για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα καλύψει τον χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Χρυσή Αυγή. Θεωρούν, δε, πως ο χώρος αυτός παραμένει υπαρκτός και ανοικτός παρά τη δεξιά μετατόπιση της ΝΔ στο Μακεδονικό – την οποία, παρεμπιπτόντως, χαρακτηρίζουν «υποκριτική» – και βλέπουν  ως πρόσθετο πλεονέκτημα τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στους ΑΝΕΛ η στήριξη της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα μεσαία στελέχη των ΑΝΕΛ στη βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, που αποχώρησαν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου μετά τη συμφωνία θεωρούνται σημαντική δεξαμενή «στρατολόγησης» για το νέο κόμμα, ενώ ο ίδιος ο Τάκης Μπαλτάκος υποστήριξε χθες πως στις σχετικές συζητήσεις εμπλέκονται και εν ενεργεία βουλευτές. Κατά ορισμένους, η αναφορά αυτή φωτογραφίζει τον Δημήτρη Καμμένο που διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ άλλες πλευρές εμπλέκουν και το όνομα του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.

Το κατά πόσο τα πρόσωπα και οι κινήσεις αυτές μπορούν όντως να διαμορφώσουν νέα πολιτικά δεδομένα και να δημιουργήσουν νέο κομματικό φορέα με ουσιαστική δυναμική θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο μέχρι τότε είναι πως και η βούληση και ο σχεδιασμός υπάρχουν και κρατούν σε συναγερμό την ηγεσία της ΝΔ….