Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με σχετική εντολή για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ «άνοιξε το δρόμο» για δίωξη στον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης, στη δικογραφία για τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ η εισαγγελέας ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Υγείας.

«Η αποστολή εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη στη Βουλή της δικογραφίας έχει την έννοια της διερεύνησης συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών πολιτικού προσώπου το οποίο κατονομάζεται στην παραγγελία και είναι ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης» τόνισε ο Αντ. Μπαλωμενάκης και συνέχισε: «Πρέπει να ερευνηθεί κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως εάν και εφόσον υπάρχει ευθύνη για το γεγονός ότι από τα συνολικά 23 άτομα που αναφέρονται, τα 17 άτομα αποδεδειγμένα απασχολήθηκαν στο προσωπικό πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου που εκτιμά το πόρισμα σε 256.000 ευρώ συνολικά για ένα χρόνο, και βεβαίως επειδή ξεπερνά τις 150.000 ευρώ έχει κακουργηματικό χαρακτήρα».

Τα επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μεθόδευσαν τις συγκεκριμένες προσλήψεις, βαρύνονται με σωρεία κατηγοριών που περιλαμβάνει ακόμα και κακουργήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, το κοστος της μισθοδοσίας τους για την περίοδο 2013-14 ανήλθε μαζί με τις υπερωρίες στα 252.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι 22 αυτοί προσληφθέντες, οι οποίοι μισθοδοτούνταν με χρήματα του δημοσίου, δεν εργάστηκαν ποτέ για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά διατέθηκαν στο υπουργικό γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη. 

Ads

Τα συμπεράσματα των εισαγγελέων για τα επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών:

  • Αξιολογώντας όλα τα πραγματικά περιστατικά προέκυψε ότι όλοι οι ύποπτοι αποφάσισαν, σχεδίασαν και μεθόδευσαν από κοινού την πρόσληψη 22 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις υπηρεσίες των οποίων δεν είχε ανάγκη, με καταβολή αμοιβής σε αυτά τα άτομα χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου.
  • Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ήταν αναγκαία η εμφάνιση δημοσίων εγγράφων από τα οποία να αποδεικνύεται η νομιμότητα των προσλήψεων και των αμοιβών δεδομένου ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε και αποτελεί ένα ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από τον υπουργό Υγείας. Επρεπε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αυστηρές διαδικασίες (που περιγράφονται στο νομικό σκεπτικό) και οι οποίες υπόκεινται στον έλεγχο του ΣΕΥΥΠ. Για τον λόγο αυτό -σημειώνουν οι εισαγγελείς- μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, δηλαδή κρυφές ενέργειες και μεθόδους μη εμφανώς διακριτές από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., αλλά και μη εμφανώς διακριτές από τους ελεγκτές επιθεωρητές, δυσχεραίνοντας και παρεμποδίζοντας το έργο τους.
  • Οι ύποπτοι γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία πρόσληψης, ότι δεν υπήρχαν χρήματα χορηγιών για τη δαπάνη της μισθοδοσίας των 22 καθώς και ότι οι περισσότεροι διατέθηκαν ως υπεράριθμοι στο γραφείο του υπουργού Υγείας (σ.σ. Αδωνη Γεωργιάδη).
  • Με μεθόδευση τους ενέταξαν ως ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) ανάμεσα σε εκατοντάδες μισθοδοτούμενους από το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να αμείβονται, ενώ δεν τους δήλωσαν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού / Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο δηλώνεται κάθε μορφής εργασιακή σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Ταυτόχρονα υπεξήγαγαν έγγραφα και βεβαίωναν σε πληθώρα δημοσίων εγγράφων ψευδή περιστατικά για όλη τη διαδικασία πρόσληψης και μισθοδοσίας των 22.
  • Οι προαναφερόμενοι κατά περίπτωση τέλεσαν την πράξη κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση μετερχόμενοι ιδιαίτερα τεχνάσματα, την πράξη της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κατά του δημοσίου, νόθευση εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και σύσταση συμμορίας.

Τα γεγονότα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και αναδεικνύουν την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη δημόσια υγεία το κόμμα του.  Σε ό, τι αφορά τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη αναρωτιόμαστε αν χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως “σκευωρία”, όπως έκανε και για την υπόθεση Novartis; Ταυτόχρονα, η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύει πως ο κρίσιμος τομέας της υγείας χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως πεδίο διαπλοκής, μίζας και εξυπηρέτησης ημετέρων. Η αριστεία του Κ. Μητσοτάκη κοντεύει να καταντήσει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο». 

Για «πολιτικές διώξεις» κάνει λόγο η ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ακόλουθη ανακοίνωση: «Χθες, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής απεδείχθη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου έχει παρέμβει στην προδικασία ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, καθιστώντας όλη τη διαδικασία άκυρη. Επιπλέον, ζητά εκδικητικά την απόλυση των υπαλλήλων που αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις της. Μεθοδεύσεις για τις οποίες ελέγχονται πλέον από τη Δικαιοσύνη και οι επιθεωρητές της κυρίας Παπασπύρου. Ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις ανθρώπων εν έτει 2018».