Την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Παράλληλα, η Die Welt επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και εκτιμά πως η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους ιδιώτες πιστωτές θα προτείνει την επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια. Παράλληλα, καταιγισμός δημοσιευμάτων για την Ελλάδα κυριαρχεί στο σημερινό γερμανικό τύπου. Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο του νέου πακέτου στήριξης, αλλά και το κύμα διαμαρτυριών των Αγανακτισμένων το οποίο γίνεται όλο και πιο μαζικό.
Ads
Επιπλέον εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζητά η ευρωζώνη για να προχωρήσει στην χορήγηση νέων πιστώσεων προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι πια μεγάλες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος των εμπνευστών της υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας είναι να καμθεί η αντίσταση χωρών που είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα 2ο πακέτο οικονομικής στήριξης ενώ η ιδέα για την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είχε διατυπωθεί αρχικά από την κυβέρνηση της Φινλανδίας.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, O Επίτροπος Όλι Ρεν και ο Προεδρεύων της ευρωομάδας Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Κύριο θέμα της κοινής συζήτησης θα είναι το ζήτημα των χωρών που έχουν καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Die Welt: Εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων
Μετά το δημοσίευμα του Spiegel όπου έγραφε πως το νέο δάνειο προς την Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει τα 100 δις. ευρώ, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, η οποία επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει pvw η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους ιδιώτες πιστωτές θα προτείνει την επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.
Το έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Non paper on Greek PSI», αναφέρει ότι το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που θα ισχύσει από το 2012 έως το 2014 πρέπει να συνοδευτεί από μια εθελοντική ανταλλαγή των υπάρχοντων ομολόγων με νέα ομόλογα διάρκειας 7 ετών.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι είναι εφικτή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκληθεί «πιστωτικό γεγονός» (μη εξυπηρέτηση των ομολόγων) και ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου). Προτείνεται επίσης να δοθεί ως κίνητρο για τους επενδυτές που ανταλλάσσουν τα παλιά τους ομόλογα με νέα, η δέσμευση ότι σε περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης θα αντιμετωπίζονται ως προνομιακοί επενδυτές (αυτοί που εξοφλούνται πρώτοι).
Υπέρ η ΕΚΤ σε υπό προϋποθέσεις συμμετοχή ιδιωτών
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, τόνισε πως από την πλευρά της τράπεζας έχει τεράστια σημασία να αποφευχθεί «κάθε μορφής αναδιάρθρωση περιλαμβανομένης της μερικής χρεοκοπίας ή κάποιου ‘κουρέματος’…». «Από την αρχή είμαστε υπέρ μιας μορφής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα» στη στήριξη της Ελλάδας, πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.
Από την πλευρά του ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σημειώνει πως η αναδιάρθρωση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση, εκτιμώντας πως μετά από μια τέτοια ενέργεια οι τράπεζες της χώρας που έχει λάβει τη σχετική απόφαση θα είναι ουσιαστικά αδύνατο να απευθυνθούν στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.
Καταιγιστικός ο γερμανικός τύπος
Την «Ελλάδα πίσω στο χείλος του γκρεμού» ‘βλέπει’ το γερμανικό Spiegel Online. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για τη λήψη βοήθειας ύψους 110 δις ευρώ από την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειές της, απέτυχε παταγωδώς στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Οι δανειστές της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι η χώρα χρειάζεται νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το δανειοδοτικό της κενό μέχρι το 2014.
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το νέο πακέτο θα ανέλθει στα 100 δις ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από την αρχική εκτίμηση των 60 δις ευρώ», αναφέρει το Spiegel. Το κατά ποσό είναι λογικό να δανείζει κανείς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα τα οποία η χώρα ενδεχομένως να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει, αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο οι πολιτικοί αποφεύγουν να θίξουν, σημειώνει το Spiegel. Αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, συμβαίνει επειδή οι εναλλακτικές λύσεις και οι επιπτώσεις τους – όπως μια αναδιάρθρωση ή επιστροφή στη δραχμή μοιάζουν τρομακτικές. «Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι στο χείλος της καταστροφής» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα …δεν έχει τέλος» είναι ο τίτλος που επέλεξε η Süddeutsche Zeitung, η οποία διαπιστώνει έλλειψη συμφωνίας και συντονισμένης πολιτικής μεταξύ του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, της Ουάσινγκτον και της Αθήνας. Ο σχολιαστής διαπιστώνει ότι μερικές κυβερνήσεις του πρώην ανατολικού μπλοκ δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί αυτοί θα πρέπει να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα να παίρνει τόσο μεγάλα πακέτα στήριξης. «Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο φορολογούμενος θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει δις ευρώ. Μπορεί το Βερολίνο να ζητά από τις ιδιωτικές τράπεζες να συμμετάσχουν, όμως αυτές αμύνονται σθεναρά. Και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα όπως ακούγεται; Έτσι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τίποτα δεν έχει κλείσει» καταλήγει το δημοσίευμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Handelsblatt, η οποία παρομοιάζει τη νέα προσπάθεια βοήθειας της Ελλάδας με τον τετραγωνισμό του κύκλου. «Η κυβέρνηση στο Βερολίνο θέλει να κάνει κάτι με τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να δείξει πως δεν σύρεται πίσω από τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξουν με κάθε τρόπο πως είναι ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή πολιτική όργανα. Οι διαφορετικές αυτές πολιτικές δεν συναντώνται πουθενά και κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για να ξεπεραστεί η κρίση».
Η συντηρητική Frankfurter Αllgemeine Zeitung αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν αναζητούν την ευθύνη στον εαυτό τους για τη μιζέρια στην οποία έχουν περιπέσει. Προτιμούν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και κατά προτίμηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς».
Σε γερμανικές τράπεζες τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα
Οι γερμανικές ήταν οι ξένες τράπεζες που είχαν το 2010 τα περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κατοχή τους, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 15 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία στην έκθεση Ιουνίου. Τα προκαταταρκτικά στοιχεία είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο.
Οι γαλλικές τράπεζες είναι συνολικά (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής της χώρας, με δάνεια 56,7 δισ. δολαρίων. Στα τέλη του 2010 οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 54,2 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 96% ανήκει σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες μαζί ελέγχουν το 69% του συνολικού χρέους (των 54,2 δισ. δολ.), ενώ οι 30 μεγαλύτεροι πιστωτές ελέγχουν τα 2/3 σύμφωνα με την Barclays Capital, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση ή την εθελοντική μετακύλιση χρέους στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μεταξύ των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα είναι οι BNP Paribas (5 δισ. ευρώ), Dexia (3,5 δισ.), Commertzbank (3 δισ.), Societe Generale (2,7 δισ.), ING (2,4 δισ.) και Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ.
Στα στοιχεία της BIS δεν συμπεριλαμβάνονται 7,4 δισ. ευρώ που ελέγχει η γερμανική FMS Wertmanagement GmbH, η οποία δεν είναι τράπεζα. H EKT, στο πλαίσιο των αγορών που έκανε σε τίτλους της ευρω-περιφέρειας έχει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες άλλα 60 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >