Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της αγοράς ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) και της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών την προηγούμενη άνοιξη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αναλυτές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2009 ότι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανέρχεται σε 12,7% του ΑΕΠ, ήταν ο καταλύτης για την άνοδο των spread και τα προβλήματα με τις αγορές, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ads

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν τον Μάρτιο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ύστερα από έρευνα για το πώς αλληλεπιδρούν οι αγορές κρατικών ομολόγων και ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου, δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι εξελίξεις στις αγορές CDS προκάλεσαν άνοδο του κόστους δανεισμού για τα κράτη-μέλη», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Σε ό, τι αφορά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα, αυτή έγινε σε σύνοδο της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου προϋπολογισμού. Σε διεθνή συνέντευξη Τύπου, είχε επιρρίψει τις ευθύνες γι αυτή την άνοδο του ελλείμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Αμέσως μετά, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι «το πάρτι τέλειωσε», αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, τα spread έφτασαν στα ύψη.

Ads

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι για αρκετά χρόνια πολλοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας φανέρωναν ότι βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, όμως, παρ’όλα αυτά, οι αγορές δεν αντιδρούσαν. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η νοοτροπία υποτίμησης του «ελληνικού κινδύνου» από τις αγορές άλλαξε στα μέσα του 2007, ενώ έγινε πιο έντονη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Ο καταλύτης για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και των ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου ήταν η ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προέβλεπε έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο απ΄’οσο αναμενόταν προηγουμένως», τονίζουν επίσης. Το γεγονός αυτό έκανε τους αναλυτές να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ τον Δεκέμβριο του 2009 τρεις οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Βασικοί παράγοντες της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας θεωρούνται η επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.