Σταθμός πολιτικών εξελίξεων και επανεξέτασης στρατηγικών γίνεται το Eurogroup της Πέμπτης, με Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να οδεύουν σε επιχείρηση ανασύνταξης με ορίζοντα τουλάχιστον δωδεκαμήνου.
Αφετηρία αυτής της ανασύνταξης θα αποτελέσει η εκταμίευση της δόσης – μιας δόσης, που οι πληροφορίες την φέρουν να έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον στα 9 δις ευρώ. Η προοπτική αυτή, πλην θεαματικής ανατροπής στο Eurogroup, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαθέσει περί τα 3 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά και παίρνοντας πολιτική ανάσα η ίδια.
Πέραν τούτου, όμως, το βασικό ζητούμενο για το Μαξίμου παραμένει η διασφάλιση του «καθαρού πολιτικού διαδρόμου» για τους επόμενους 18 μήνες – ένας στόχος, που θα κριθεί από τους όρους της συμφωνίας της Πέμπτης.
Δεν αλλάζει ο εκλογικός ορίζοντας
Εάν, παρά το χαμήλωμα των προσδοκιών, η ελληνογαλλική πρόταση αποφέρει μια ισχυρή δέσμευση για το χρέος κι ανοίξει τον δρόμο για σταδιακή επιστροφή στις αγορές, το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα παραμένει εστιασμένο στην αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2018.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει εκλογές πριν από τα τέλη του επόμενου χρόνου – εάν όχι και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 -, με βασική προϋπόθεση την ομαλή λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μια τέτοια πορεία, που πάντως περιλαμβάνει δύσκολες προϋποθέσεις και αστάθμητους παράγοντες, θα δώσει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να πάει στις εκλογές, τη στιγμή που ο ίδιος θα επιλέξει με βασικό αφήγημα ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.
Σε πρώτο χρόνο, πάντως, το Μαξίμου ποντάρει στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας μακριά από τον κλοιό της διαπραγμάτευσης, σχεδιάζει στροφή σε θεσμικά μέτωπα με πρώτα εκείνα της συνταγματικής αναθεώρησης και των μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν προγραμματίζει ανασχηματισμό τουλάχιστον πριν από το φθινόπωρο.
Οι θεσμικές αλλαγές και ο ανασχηματισμός
Στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντείνονται και δεν είναι τυχαία η διοργάνωση δημόσιας συζήτησης, την προσεχή Πέμπτη και ίδια μέρα με το Eurogroup, με θέμα «Προοδευτική Αναθεώρηση του Συντάγματος» με ομιλητές μεταξύ άλλων τους υπουργούς Χριστόφορο Βερναρδάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης έβαλε χθες σε πρώτο πλάνο το θέμα της απλής αναλογικής λέγοντας ότι «δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης».
Πέραν τούτων, το κεφάλαιο του ανασχηματισμού δεν υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό, πηγές του Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση κλείνει έναν χρόνο ζωής τον επόμενο Νοέμβριο και εκτιμούν ότι πριν από το φθινόπωρο δεν υπάρχει θέμα αλλαγών. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο πεδίο πολλά θα κριθούν από το εάν ο Ευκλειδης Τσακαλώτος θα θελήσει να παραμείνει ή όχι στο υπουργείο Οικονομικών και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η γραμμή Μητσοτάκη
Διαφορετική είναι η ανάγνωση των δεδομένων και των εξελίξεων από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όπου τα τελευταία 24ωρα διακινούνται έντονα – σκοπίμως ή μη – σενάρια περί «δυσαρμονίας» έως και «ψυχρότητας» μεταξύ Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών για την τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση και υπάρχει μπαράζ προβλέψεων και δημοσιευμάτων για δομικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το επιτελείο Μητσοτάκη επιμένει και στην εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2018» – μία εκτίμηση, η οποία βασίζεται στο επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αποφύγει τον «έλεγχο» από το ΔΝΤ πριν από το τέλος του προγράμματος και μια ενδεχόμενη αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ανεβάζει ξανά κατακόρυφα τους τόνους και επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα». Οι εσωκομματικές ισορροπίες και βαρονίες, ωστόσο, την αναγκάζουν (ξανά) σε παλινωδίες σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αρχικά χαρακτήρισε τη ρύθμιση του χρέους «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», αυτή την εβδομάδα επιχείρησε πιο… στρογγυλή προσέγγιση λέγοντας ότι το χρέος «άρχισε να γίνεται μη βιώσιμο την τελευταία διετία». Προφανώς, η εν λόγω προσέγγιση δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κάνει «σημαία» την θέση πως το χρέος είναι βιώσιμο…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >