Τα επόμενα δύο 24ωρα και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, που «κλείδωσε» για την Παρασκευή, θα κρίνουν τους όρους του κυβερνητικού «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και, μαζί, θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου των εκλογών.

Ads

Η θέση του πρωθυπουργού εν όψει αυτού του ραντεβού, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από συνομιλητές του, βασίζεται στο εξής δίπτυχο: Δεν επιθυμεί μεν ένα συγκρουσιακό και επώδυνο πολιτικό «διαζύγιο», δεν εξαρτά όμως – και δεν θα εξαρτήσει – τον πολιτικό και κυβερνητικό του σχεδιασμό από τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου.

Είναι μια θέση που αποτυπώνεται εύγλωττα και στο μήνυμα της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ένα μήνυμα, το οποίο συνοψίζεται στο «μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο», κατά την χαρακτηριστική φράση κομματικού στελέχους. Ή άλλως, στο ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει διπλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, τόσο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία που θα υπάρξει μπροστά μας, τόσο για τις Πρέσπες όσο και για άλλα θέματα η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει αφού η κυβέρνηση θα έχει τις απαραίτητες 151ψήφους», ανέφεραν με νόημα κομματικές πηγές αμέσως μετά την συνεδρίαση.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προφανή αποδέκτη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος, πλέον, στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, θα πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: Στο πότε θα φύγει από την κυβέρνηση, στο εάν θα άρει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτήν κι εάν θα στηρίξει – κόντρα στις έως τώρα διαβεβαιώσεις του – πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ, καθώς και στο πως θα αντιμετωπίσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ, βουλευτών και μη, που δεν προτίθενται να τον ακολουθήσουν αφήνοντας τα υπουργεία τους.

Ads

Από τις απαντήσεις αυτές θα κριθεί, εν πολλοίς, και η τακτική της κυβέρνησης το κρίσιμο επόμενο διάστημα. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μετέθεσε χθες για αύριο Τετάρτη, μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ και πιθανώς και την συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, την τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προγραμματίσει να δώσει σήμερα, Τρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Μέχρι στιγμής πάντως, το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος – και γίνεται πλειοψηφικό εντός του επιτελείου του Μαξίμου – είναι μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση να ζητηθεί από την Βουλή ψήφος εμπιστοσύνης προκειμένου να ακυρωθεί εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ασταθή και απονομιμοποιημένη.

Είναι ένα σενάριο το οποίο προϋποθέτει ότι ο πρωθυπουργός, πριν πάει στην Βουλή και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχει διασφαλίσει και την ύπαρξη των 151 βουλευτών που θα την στηρίξουν. Οι δε πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως πρόκειται για πλειοψηφία που έχει ήδη βρεθεί – μια πλειοψηφία, στην οποία προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα, οι νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Ελενα Κουντουρά, ενδεχομένως και οι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, καθώς και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων.

Πρόκειται για πλειοψηφία με διαφορετική σύνθεση από εκείνη στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και, παρ’ ότι θεωρείται διασφαλισμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν αναστολές στην ενεργοποίησή της. Η βασική εξ αυτών των αναστολών είναι ότι θα αναγκαστούν να πάρουν θέση σε «πρώιμο πολιτικό χρόνο» βουλευτές, στους οποίους το Μαξίμου ποντάρει για νέες συγκλίσεις μετά τις εκλογές.

Η εναλλακτική λύση, ωστόσο, εκείνη της κυβέρνησης «μειοψηφίας» στενεύει εκ των πραγμάτων τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα και αυτόν καθαυτόν τον χρόνο πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης. Οσοι την προκρίνουν δείχνουν ως πιθανό σενάριο και τις εκλογές τον Μάρτιο – μια προοπτική όμως που δεν βρίσκεται στις επιλογές του πρωθυπουργού πλην δραματικού απροόπτου…