H Nέα Δημοκρατία πιέζει το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, κι ο Σταύρος Θεοδωράκης πιέζει, με τη σειρά του, τον Σπύρο Δανέλλη: Η θετική πρόθεση ως προς την στήριξη της κυβέρνησης που έχει αφήσει να διαφανεί ο βουλευτής του Ποταμιού και η ψήφος του κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης βρίσκεται από το πρωί στο επίκεντρο ενός εξαιρετικά θερμού πολιτικού παρασκηνίου.

Ads

Ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει σταθερή και κατηγορηματική θέση εδώ και δύο δεκαετίες υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού, έχει εξ αρχής δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος επίσης δεν έχει κρύψει ότι είναι υπέρ της υπερψήφισης και της κυβέρνησης – έχει δηλώσει, μάλιστα, δημοσίως πως και το Ποτάμι θα έπρεπε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης -, με βάση και το επιχείρημα πως πρέπει να στηριχθεί μια κυβέρνηση που φέρνει και τη μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Μακεδονικού.

Η θέση αυτή τον καθιστά το πιθανότερο «151ο ναι» στην ψηφοφορία της Τετάρτης, τον φέρνει όμως ταυτόχρονα και σε τροχιά διαζυγίου με το Ποτάμι που έχει εγκλωβιστεί στην τακτική του «ναι στις Πρέσπες, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα οι Σταύρος Θεοδωράκης και Σπύρος Δανέλλης ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από τον βουλευτή να του απαντήσει μέχρι το βράδυ για το τί τελικά θα πράξει στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Οι πληροφορίες φέρουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να ζητά από τον βουλευτή εάν υπερψηφίσει την κυβέρνηση να παραδώσει και την έδρα του, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπάνω προειδοποιώντας – από την τηλεόραση του Open – ότι η ψήφος του κ. Δανέλλη στην ψηφοφορία της Τετάρτης μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση της στάσης του Ποταμιού κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θα πρέπει», είπε, «να σκεφτεί ο Σπύρος Δανέλλης ότι πιθανόν αυτό ( η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης) κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία». Στο δε ερώτημα εάν «θα εξαρτηθεί η στάση σας στη συμφωνία των Πρεσπών από το τι θα πράξει ο Δανέλλης στην εμπιστοσύνη; Θα αναθεωρήσετε τη στάση σας για τη συμφωνία;», ο Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε: «Αυτό είναι πολύ πιθανό».

Ads

Μια τέτοια αναθεώρηση της στάσης του Ποταμιού μπορεί να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και να στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία που προσδοκά η κυβέρνηση με την απώλεια των τριών ψήφων των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη. Με αυτά τα δεδομένα οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πληροφορίες του Τvxs.gr πάντως να αναφέρουν ότι ο Σπύρος Δανέλλης δεν υπαναχωρεί μέχρι τώρα από την αρχική του στάση.

Την ίδια ώρα, δε, και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχεται παράλληλη και κλιμακούμενη πίεση από τη Νέα Δημοκρατία – ή, τουλάχιστον, από τον «σκληρό» άξονα της ΝΔ. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης προειδοποιώντας ευθέως τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι εάν υπερψηφίσει τις Πρέσπες κόβει και κάθε γέφυρα μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. «Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα. Έχε επιλέξει να γίνει ρεζέρβα του κ. Καμμένου. Καθαρά πράγματα», δήλωσε στο news247 ο Δημήτρης Σταμάτης προσθέτοντας: «Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι ότι όποιος στηρίξει τον κ. Τσίπρα στις Πρέσπες είναι σαν να στηρίζει την κυβέρνηση και δεν μπορεί να έχει κανενός είδους σχέση με τη ΝΔ ούτε μετεκλογικά. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία συνεργασία με κόμματα που στηρίζουν τον κ. Τσίπρα στην πιο κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα για χίλια πράγματα, για τον πελατειασμό, για αντιθεσμικές συμπεριφορές και τόσα άλλα, τώρα νομιμοποιείται να τον στηρίξει για τις Πρέσπες; Κοροϊδευόμαστε;».

Το ενδιαφέρον εδώ είναι εάν αυτή η «κόκκινη γραμμή» Σταμάτη αποτελεί και κεντρική θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη