Σε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στο πεδίο της «ασφάλειας» των πολιτών, προχωρά η κυβέρνηση, στο φόντο της δημόσιας «κόντρας» του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο.

Ads

Ο δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε την Δευτέρα με τον υπουργό Εσωτερικών, με το υπουργείο να αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής «υπήρξε στρατηγική συμφωνία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας το οποίο θα συνοδεύεται από νέες και διευρυμένες αρμοδιότητες με ταυτόχρονη ενίσχυση της στελέχωσης και τη δημιουργία ενός νέου προφίλ υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «προτεραιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί η καταπολέμηση της παραβατικότητας στις γειτονιές» και σε αυτή την κατεύθυνση προέκριναν για το συγκεκριμένο δημοτικό σώμα «μετάβαση σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων το νέο μοντέλο της «αυτοτελούς κοινοτικής αστυνόμευσης», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ανάγκη η Αθήνα», προβλέπει για την Δημοτική Αστυνομία έναν ρόλο που «μπορεί να είναι όχι απλά συμπληρωματικός, αλλά καταλυτικός» σε ζητήματα αστυνόμευσης. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «βεβαίως, η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

Ads

Όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και ο Στέργιος Ζιαμπάκας, οι παραπάνω εξαγγελίες έρχονται εν όψει και των γενικότερων αλλαγών στις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Δημοτική Αστυνομία θα στηριχθεί στα πορίσματα της επιτροπής που εξέτασε την ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Ο ίδιος ο δήμαρχος είχε σχεδόν «προαναγγείλει» τις εξελίξεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι έχει τακτικές επικοινωνίες με τον κ. Βορίδη και προεξοφλώντας «γρήγορα αποτελέσματα».

Σε πολιτικό επίπεδο, η κίνηση του δημάρχου Αθηναίων συνιστά και «μήνυμα» προς την κυβέρνηση ότι εάν ένας υπουργός, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Τ. Θεοδωρικάκος, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά, θα βρεθεί άλλος υπουργός να την κάνει…