Ακόμα και μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας εξακολουθεί σήμερα να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές. Συγκεκριμένα, το ευρώ έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 19 Μαΐου πέρυσι, διολισθαίνοντας στα 1,3532 δολάρια γύρω στις 13:30 ώρα Ελλάδας.

Ads

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη σύνοδο δεν έγινε αναγγελία μιας συγκεκριμένης λύσης. «Η ανακούφιση των αγορών από την πολιτική διάσωση της Ελλάδας την Πέμπτη ήταν πολύ μικρή, καθώς ένα σύννεφο αβεβαιοτήτων εξακολουθεί να πλανάται για το ύψος της βοήθειας, που χρειάζεται, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ’ευχήν και οι επενδυτές κάνουν πίσω μπροστά στην εμφάνιση νέων δόσεων δημοσίου χρέους της Ελλάδας», δήλωσαν οι Κένεθ Μπρουξ και Άλταζ Ντάγκα της Lloyds TSB.

«Αυτή η έλλειψη λεπτομερειών για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αφήνει να πλανάται ο κίνδυνος ότι η κρίση της ευρωζώνης θα επιδεινωθεί και θα μετατραπεί σε μια νομισματική κρίση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νιλ ΜαΚίνον της ρωσικής τράπεζας επενδύσεων VTB Capital, σημειώνοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) τη Δευτέρα «για να το διορθώσει όλο αυτό».

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις δίνουν την εντύπωση ότι έγινε η μισή δουλειά, αφήνοντας την αγορά στην αβεβαιότητα και να διψά για πληροφορίες» αναφέρει ο Στιούαρτ Μπένετ της Credit Agricole CIB.

Ads

Παράλληλα, η ανακοίνωση σήμερα μιας μικρότερης ανάπτυξης από αυτό που προβλεπόταν στη ζώνη του ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, 0,1% σε σχέση με το τρίτο, ενώ αναμενόταν μια άνοδος 0,3%, ενίσχυσε την εντύπωση γενικής δυσθυμίας. Η στατιστική αυτή πρόβλεψη επηρέασε το ευρώ λίγο περισσότερο από αυτό που χρειαζόταν και παρέσυρε την αγορά πετρελαίου, η οποία είχε αρχικά αντισταθεί.

«Η αξία του δολαρίου και οι διακυμάνσεις του λόγω του ελληνικού θέματος επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα», παρατήρησε ο Ολίβιε Τζέικομπ της Petromatrix. Οι πρώτες ύλες, οι συναλλαγές των οποίων γίνονται σε δολάρια, έχασαν την αντιπληθωριστική επενδυτική τους ελκυστικότητα, καθώς το δολάριο ανέβηκε σε σχέση με άλλα ισχυρά νομίσματα.