Οι κατ’ επανάληψη αγγαρείες και οι περιορισμένοι έξοδοι δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες στρατευμένοι. Σύμφωνα με το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος» η δημοσιονομική κρίση έχει «χτυπήσει» τα στρατόπεδο ή ακριβέστερα τους Έλληνες φαντάρους. Την ώρα που εξοπλισμοί, έξοδα συντήρησης υλικού και αποστολές εκτός συνόρων συνεχίζονται κανονικά τα επιδόματα προς όσους εκτίουν την θητεία τους είναι μηδαμινά ενώ τα έξοδα είναι σημαντικά και τελικώς επιβαρύνουν τις ελληνικές οικογένειες καθώς οι υπηρετούντες στο στράτευμα δεν εργάζονται.

Ads

Το Δίκτυο Σπάρτακος καταγγέλλει το «ψαλίδι» στα οδοιπορικά των φαντάρων και εναντιώνεται στα όσα ακούγονται σχετικά με το κόψιμο των 8,63 ευρώ του μηνιάτικου αντιπαραβάλλοντας τη συντήρηση στρατοπέδων σε κακή κατάσταση σε όλη την επικράτεια και φθηνών θερέτρων στα οποία οι αξιωματικοί του στρατού περνούν δωρεάν τις διακοπές τους.

Καταγγελίες για «εξόντωση» των φαντάρων στα ΚΑΑΥ

Απλήρωτη και ακραία εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις ΚΑΑΥ που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την επικράτεια καταγγέλλει επιπλέον το Δίκτυο Σπάρτακος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί, συχνά για ένα εξάμηνο – κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο – εργαζόμενοι ως σερβιτόροι, μπάρμαν, ψήστες, ναυαγοσώστες και κηπουροί και χωρίς αυτό να τους απαλλάσσει από τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες, δηλαδή τις σκοπιές. Φαντάροι κάνουν λόγο για «φυσική εξόντωση» και «βροχή ποινών» σε περίπτωση που κάποιος δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα του τα καθήκοντα που του επιβάλλονται.

Ads

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το ΚΑΑΥ Άγιος Ανδρέας, όπου όπως υποστηρίζει το Δίκτυο Σπάρτακος, με πρόσχημα την αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας του, οι φαντάροι υπηρετούν υπό απαράδεκτες και εξοντωτικές συνθήκες. «Οι αγγαρείες ξεκινούν από το πρωί και συνεχίζονται ως τις 6.00 το απόγευμα, με ένα δίωρο διάλειμμα για φαγητό και ανάπαυση. Οδηγοί κάνουν σκοπιά τα ξημερώματα και κατόπιν βρίσκονται στο τιμόνι. Ο ύπνος όλων δεν υπερβαίνει τις 5-6 ώρες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον γίνεται λόγος για συστηματική παραβίαση του Στρατιωτικού Κανονισμού, με ευθύνη του διοικητή του ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. «Στρατιώτες με ειδικότητα οδηγού εκτελούν σκοπιές παρανόμως και μάλιστα νυχτερινά νούμερα και αργότερα κυκλοφορούν τα διάφορα οχήματα άυπνοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ζωή των ίδιων και των επιβαινόντων» αναφέρει το Δίκτυο επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο ΓΕΣ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς όπως υποστηρίζουν είναι γνώστες της κατάστασης και παρόλα αυτά αδιαφορούν συστηματικά.

Το Δίκτυο Σπάρτακος, από την πλευρά του, ζητά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αντικαταστήσει τους φαντάρους που υπηρετούν στα ΚΑΑΥ και στις Λέσχες Αξιωματικών με πολιτικό προσωπικό καθώς και να καταργήσει τα προνόμια των στρατιωτικών ανοίγοντας τα ΚΑΑΥ στον εργαζόμενο λαό.