Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακόμη και όσοι έβλεπαν θετικά την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, χωρίς να το φωνάζουν, κάνουν πίσω μετά τις διακηρύξεις του ΜέΡΑ25 για το “σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ” σε περίπτωση κλεισίματος των τραπεζών, για το οποίο κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη θα ευθύνεται αποκλειστικά η ΕΕ.

Ads

Ετσι κι αλλιώς, για την Χαριλάου Τρικούπη ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι συνομιλητής και μόνο την ψήφο ανοχής του κόμματός του θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δεχτούν προκειμένου να σχηματιστεί μια προοδευτική διακυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα δηλωνόταν ποτέ παρά μόνο τη δωδεκάτη ώρα και εφόσον, διαφορετικά, δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση.

Από την ώρα όμως που ο Γιάνης Βαρουφάκης έβαλε στο τραπέζι θέμα “οικονομικού πολέμου” με την ΕΕ και εναλλακτικης εθνικής νομισματικής πολιτικής, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης με αυτό το κόμμα το οποίο θεωρούν αντιευρωπαϊκό, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε σχετικά: Εκλογές 2023: «Kαμία περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Βαρουφάκη» απαντά ο Σπυρόπουλος στη ΝΔ

Ads

Στη ΝΔ πανηγυρίζουν για την αλλαγή της ατζέντας από το ΜέΡΑ 25 και την ανάκληση της ατμόσφαιρας του 2015 για να συσπειρώσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να ισχυροποιήσουν τη θεωρία της τερατογένεσης όπως περιγράφουν την προοδευτική διακυβέρνηση στην οποία αναφέρεται ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ 25 δεν υπάρχει καμία διάθεση να ρίξουν τους τόνους, παρόλο που καταγγέλλουν τα ΜΜΕ για κινδυνολογία.

Είναι σαφές ότι επενδύουν στην αντισυστημική ψήφο, ειδικά της νέας γενιάς, και σίγουρα δεν θέλουν να εμφανίζονται σαν ένα κόμμα-μπαλαντέρ με διάθεση συμμετοχής σε κυβερνητικό συσχετισμό.

Καθιστούν σαφές ότι θέλουν να μείνουν στην αντιπολίτευση, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον ριζοσπαστισμό τους και να συσπειρώσουν γύρω τους δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.