Σε τραγωδία κατέληξε η εξαφάνιση της Δήμητρας της Λέσβου, που έγινε γνωστή το 2015 από ξένα ΜΜΕ για την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που ήθελαν το άτομο, που είχε πέσει θύμα τροχαίου και εγκαταλείφθηκε στις 9 Απριλίου, να είναι η 65χρόνη από τη Λέσβο.

Ads

Ωστόσο, ο πρόεδρος και Διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης εξέφρασε την διαφωνία του με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς θεωρεί πως ταλαιπώρησε την οικογένεια, υποστηρίζοντας ότι η εξέταση DNA, θα ήταν πιο ακριβής και ασφαλής για την ταυτοποίηση παρά από τα δαχτυλικά αποτυπώματα, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να είχαν αλλοιωθεί.

«Η αστυνομία επέμενε ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα ταυτοποιούν τον Δημήτρη Καλογιάννη με το θύμα της σορού της 9ης Απριλίου. Η οικογένεια, το δέχτηκε αυτό το αποτέλεσμα γιατί είναι κουρασμένη. Εγώ προσωπικά διαφωνώ και πιστεύω ότι η εξέταση DNA, θα ήταν το πιο ασφαλές μέσο για να ταυτοποιηθεί», σημείωσε στο protothema.gr.

Η άτυχη Δήμητρα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε δεχθεί επιθέσεις και εισβολές από συμμορία ανηλίκων, μέσα στο σπίτι της, στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου. Μια ιστορία αποκλεισμού που τα έχει όλα από τον στιγματισμό και τον εκφοβισμό μέχρι την απομόνωση στην κοινότητα και, τελικά, την ακούσια νοσηλεία στο άσυλο και, μετά από όλα αυτά, αδιαφορία.

Ads

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η 65χρονη Δήμητρα της Λέσβου, είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου, όπου είχε φύγει από το Δρομοκαΐτειο, στο οποίο είχε κλειστεί με εντολή εισαγγελέα ύστερα από αίτημα των συγγενών της, ενώ το Silver Alert εκδόθηκε έπειτα από σχεδόν 2 μήνες, στις 26 Μαΐου. Την ίδια ώρα, οι έρευνες δεν έφερναν κάποιο αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν 3.752 τηλεφωνικές κλήσεις προς τον οργανισμό, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το θύμα είχε βρεθεί στις 9 Απριλίου, ενώ η τροχαία, σε ανακοίνωσή της, σημείωνε στα μέσα Απριλίου: «Ο ανωτέρω πεζός, ηλικίας περίπου 65-70 ετών, αναστήματος 1,75μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, με γκρίζα μαλλιά, φορούσε κατά την ώρα του ατυχήματος λευκό κοντό παντελόνι (σορτς) και κοντομάνικη μπλούζα κόκκινου και κίτρινου χρώματος».

Η σορός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο στις 9 Απριλίου, και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 18 Μαΐου όπου και στάλθηκε στην ιατροδικαστική, η οποία είδε ότι υπάρχει κακή σήψη λόγω κακής συντήρησης του ψυγείου και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ταφή. Στη συνέχεια συνεννοήθηκε με το νοσοκομείο οπότε παραλήφθηκε για ταφή.

«Όλα αυτά χωρίς να ενημερώσουν κανέναν κι ο άτυχος Δημήτρης Καλογιάννης ενταφιάστηκε σαν άτομο αγνώστων στοιχείων. Και όλο αυτό από ένα τεράστιο λάθος, λάθος διαχείρισης του νοσοκομείου και άλλων φορέων γιατί κανείς δεν ενημέρωσε την υπηρεσία silver alert όπου θα διασταυρώναμε εξαρχής το θύμα και ο άνθρωπος θα είχε ταφεί με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν νεκρό», λέει ο Γεράσιμος Κουρούκλης.

Στις αρχές Ιουνίου στάλθηκαν φωτογραφίες του ατόμου που είχε χάσει τη ζωή του στο τροχαίο στις 9 Απριλίου από τις αστυνομικές αρχές της Καλλιθέας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Εκεί κλήθηκε ο αδερφός του Δημήτρη Καλογιάννη, Παναγιώτης ο οποίος και είδε το οπτικό υλικό.
 
Ο ίδιος, δήλωνε τότε : «Με φώναξαν στο Αστυνομικό τμήμα Καλλονής για να δώσω μια κατάθεση και μου έδειξαν τέσσερις φωτογραφίες. Είμαι πολύ σίγουρος ότι είναι ο Δημήτρης, είχε τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Το πρόσωπο του νεκρού ατόμου που μου έδειξαν δεν ήταν παραμορφωμένο».
 
Καθυστέρηση της ΓΑΔΑ
 
Παρόλο που η εξαφάνιση δηλώθηκε τόσο από το Δρομοκαΐτειο, όσο και από την οικογένεια, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να μπορέσει να βγει silver alert, αφού την χαρακτήριζε δραπέτη.
 
Με παρέμβαση της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ανακοίνωση βγήκε ενάμιση μήνα μετά το θάνατό της. Μέχρι τότε, το πτώμα είχε καταγραφεί ως «αγνώστων στοιχείων».
 
Μόλις άνοιξε η υπόθεση της εξαφάνισης κι επομένως άνοιξαν και τα ψυγεία των «αγνώστων στοιχείων» νεκρών, η σορός που μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή στις 18/05 ταυτοποιήθηκε, ενώ η πληροφορία πως βρέθηκε η σορός της, ανακοινώθηκε στις 31/05, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση εξαφάνισής της και αργότερα από την ημερομηνία που παραδόθηκε η σορός στον ιατροδικαστή.
 
Τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και το εγκληματολογικό όλο αυτό το διάστημα δεν απαντούσαν σε απολύτως κανένα ερώτημα των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ το επόμενο διάστημα το Silver Alert σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά των υπευθύνων αυτής της τραγωδίας.