Την έντονη ανησυχία για τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που μαρτυρούν το σοβαρό ρήγμα στο Κράτος Δικαίου και τους θεσμούς εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη θεσμική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με τίτλο “Η Δικαιοσύνη και η δημοκρατία σε πολιορκία”, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Ads

Συμμετείχαν  ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κουβέλης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής, Δώρα Αυγέρη.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος απαρίθμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε βάρος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των θεσμών, που μαρτυρούν ότι η Ελλάδα είναι ένα ανελεύθερο καθεστώς και οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει την πρωτοβουλία για την απειλή σε βάρος των πολιτειακών θεσμών 

Δ. Αυγέρη: Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής

Ads

Σύμφωνα με τη Δώρα Αυγέρη, τους τελευταίους μήνες τίθεται σε αμφιβολία η αρχή της διάκρισης των εξουσίων ενώ αναφέρθηκε στις αντικανονικές πρακτικές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική λέγοντας ότι “η ΝΔ εξύφανε μεθοδικά τη σκευωρία της σκευωρίας”  σημειώνοντας ότι “με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ εξαπολύεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη δικαστική εξουσία με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis”. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά τις μεθοδεύσεις, όπως τους αποκλεισμούς από τη σύνθεση της επιτροπής, την άρνηση προς τον Δ. Παπαγγελόπουλο να κληθούν οι μάρτυρες που πρότεινε, τη διαρροή απόρρητου υλικού για την “κατασκευή” μηνύσεων άσχετων με την υπόθεση Novartis.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε τις απειλές σε βάρος των μαρτύρων και της Εισαγγελέως Διαφθοράς, τις παρακολουθήσεις με μεθόδους παρακράτους, τη χρήση παράνομου υλικού. “Συνέβη κάτι που παραπέμπει σε μαύρες εποχές ανωμαλίας καθώς γίναμε μάρτυρες της προαναγγελίας της δίωξης της Ελένης Τουλουπάκη όταν ο ελεγχόμενος για τις πράξεις του Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τη δίωξη και τη φυλάκισή της”

“Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής” σημείωσε η Δώρα Αυγέρη  τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια. “Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, να είστε σίγουροι” είπε, θυμίζοντας την παλιά ρήση του Ηλία Ηλιού και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν θα αφήνει τίποτε να πέφτει κάτω” και θα  προσφεύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη.  “Αξίζει να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί χωρίς δικαιοσύνη και δημοκρατία ο τόπος δεν μπορεί να γλιτώσει από τους εφιάλτες της δημοκρατίας.”  

Σ. Λάππας: Στη χώρα είχε καλλιεργηθεί μια “πρακτική διαφθοράς”

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στις επανειλημμένες αναφορές όλων των ελεγκτικών αρχών, των διεθνών οργανισμών αλλά και στελεχών άλλων χώρων όπως οι κύριο Σούρλας, Κρεμαστινός, Μπακογιάννη που έχουν επισημάνει έγκαιρα το τεράστιο ύψος της διαφθοράς στην υγεία, που υπολογίζιεται σε κόστος αρκετών δισ. ευρώ για τη χώρα, ιδιαίτερα στην περίοδο 2012-2015.

Ο Σπύρος Λάππας, επέμεινε ιδιαίτερα στα στοιχεία  που έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας  το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis και τη διαφθορά του πολιτικού προσωπικού σε αντιδιαστολή με την απόπειρα να παρουσιαστεί ως μια υπόθεση υπερσυνταγογράφησης κάποιων γιατρών. Παράλληλα σημείωσε ότι μια “πρακτική διαφθοράς”  είχε καλλιεργηθεί στη χώρα και το πολιτικό σύστημα με διαρκή σκάνδαλα που ήταν οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Όπως σημείωσε, η Προανακριτική Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της κατηγορώντας για ηθική αυτουργία το Δ. Παπαγγελόπουλο χωρίς να υπάρχει φυσικός αυτουργός στο αδίκημα. Αυτό το κενό συμπληρώθηκε με τη δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, που είχε δρομολογήσει εξαρχής η ΝΔ, προκειμένου να κατηγορήσει την Εισαγγελέα Διαφθοράς ως φυσική αυτουργό και να απαλλαγεί από τον έλεγχό της στο σκάνδαλο.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τύχη της υπόθεσης Παπασταύρου και τις δηλώσεις του περί “παρακράτους” του ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε ότι για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ο Μιωνής υποχρεώθηκε να καταβάλει αρκετά εκατ. ευρώ υπέρ του Σ. Παπασταύρου για να πάψει η δίωξη ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν οι αμέτρητες off shore σε όλο τον κόσμο και να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Συμπληρώνοντας την απάντηση η Δώρα Αυγέρη πρόσθεσε ότι εκκρεμεί η απάντηση του Σ. Παπασταύρου για την κατάθεση της Α. Νιάρου γύρω από την καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ στον ίδιο με την υποσημείωση ότι ενίσχυσαν τον εκλογικό αγώνα του πρώην Πρωθυπουργού το 2015.

Ν. Παρασκευόπουλος: “Διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους οι θεσμοί και η πολιτειακή ακεραιότητα της χώρας”

Σύμφωνα με το Νίκο Παρασκευόπουλο “είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση δηλητηριασμού της δημόσιας ζωής και υποδούλωσης των ανεξάρτητων δικαστικών όπως επιτάσσει το Σύνταγμα”. Όπως σημείωσε είναι πολύ σοβαροί οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι θεσμοί και η πολιτειακή ακεραιότητα της χώρας, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις εξελίξεις.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θεσμικές αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη:  Όπως ανέφερε, συρρικνώθηκαν όλα τα σώματα διαφάνειας και ελέγχου διαφθοράς σε μια Αρχή που είναι παροπλισμένη ενώ τα ελεγκτικά σώματα της Διοίκησης έχασαν τα μέλη που ήταν δικαστές. “Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι νομικός και δείχνει τη γνώμη της κυβέρνησης ότι δεν χρειάζονται νομικές γνώσεις για να διοικείται η Δικαιοσύνη” ανέφερε λέγοντας ότι,  υπόθεση Novartis είναι μόνο ένα μέρος της πολιορκίας της Δικαιοσύνης. 

Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis δεν έχουν κριθεί για το βασικό αδίκημα της απιστίας, λόγω της παραγραφής του άρθρου 86 του Συντάγματος, ενώ επέκρινε ιδιαίτερα την προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα στοιχεία ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, λέγοντας ότι αν αυτή η τακτική γενικευτεί “Οι μαφιόζοι όλη της γης θα κάνουν πανηγύρι”. Ο Νίκος Παρασκευκόπουλος σχολίασε ότι “η δικαιοσύνη υποχρεώνεται να συμμορφώνεται σε κυβερνητική εντολή” για το γεγονός ότι η δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη προαναγγέλθηκε από τον εμπλεκόμενο Υπουργό Ανάπτυξης αλλά και την υπόδειξη του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή ώστε οι υποθέσεις των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων να τεθούν στο αρχείο.

“Ανάλογο κλίμα διώξεων για δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς δεν έχω ακούσει όσο είχαμε δημοκρατία και θέλω να ελπίζω ότι αν βρεθεί πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ που θα κινηθεί εναντίον δικαστή για δική του υπόθεση, θα τον αποβάλλει από τις τάξεις του” είπε θέλοντας να αποδείξει ότι ο δικαστής πρέπει να είναι απερίσπαστος στο έργο του. “Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα αντιδράσουν στις ωμές παρεμβάσεις” συμπλήρωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Τέλος, όπως εκτίμησε , από τη  ΝΔ είναι σε εξέλιξη μια θεσμική προετοιμασία και μια οχύρωση ενόψει των λαϊκών αντιδράσεων και της διαμαρτυρίας: “Η κυβέρνηση θέλει να αισθάνεται ασφαλής και δεν θέλει καμία δικαιοσύνη να την ελέγξει” κατέληξε, αναφορά με όσα αναμένονται να συμβούν εξαιτίας της μεγάλης κρίσης.

Φ. Κουβέλης: “Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας”

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έιναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης και επέμεινε, πέραν όλων των άλλων, στις απειλές και τον πόλεμο που δέχεται η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι ο έλεγχος της υπόθεσης της Ελένης Τουλουπάκη ανατέθηκε σε δύο Αντιεισαγγελείς, κάτι που δείχνει ότι έγινε για να επιλεγεί το πλέον βολικό από τα δύο πορίσματα και ενώ ήδη το πόρισμα Σοφουλάκη είχε κατατεθεί και είχε απαλλάξει την Εισαγγελέα Διαφθοράς, πριν προκύψει αυτό του Ε. Ζαχαρή. 

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, η Δικαιοσύνη είναι σε πολιοκρία και επιχειρείται η συστηματική χειραγώγησή της . Από τη στιγμή που το αντιλαμβάνεται ο πολίτης διαρηγνύεται η σχέση εμπιστοσύνης που έχει σε σχέση με το κράτος και τους θεσμούς . “Πρέπει να λειτουργήσουν οι δικαιικοί θεσμοί και οι θεσμοί της δημοκρατίας” κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι υπάρχει μια θεσμικά σχεδιασμένη επίθεση της Κυβέρνησης ΝΔ τόσο για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ως διαδικασία αποπροσονατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, “που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με το χειρότερο τρόπο”.

Βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στη Δικαιοσύνη