Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τις σχέσεις «άνεσης» του Κωνσταντίνου Φρουζή, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, με τη ΝΔ. Παρά τους ισχυρισμούς του, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως γνώριζε τον Mr Novartis από το 2009.

Ads

0 Αντώνης Σαμαράς ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού και ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis του έστειλε επιστολή ζητώντας «την κατανόηση/ βοήθειά σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα» και «διακριτική στήριξη» για τον αποχαρακτηρισμό του πατρικού σπιτιού του στο Ηράκλειο Κρήτης. Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού μιλώντας στην εφημερίδα Documento, που δημοσιεύει και τις σχετικές επιστολές, ανέφεραν ότι ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει κάνει φτερά από το υπουργείο.

Ανακοίνωση σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κωνσταντίνο Φρουζή εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντή μνήμη, πολλά προβλήματα

«Τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά» δήλωνε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής την 21η Φεβρουάριου 2018, εξαπολύοντας μύδρους κατά πάντων και καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί σκευωρία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Novartis, ο Κωνσταντίνος Φρουζής ήταν μεταξύ των συμβούλων της ομάδας σκέψης (think tank) που φέρεται να είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, ο κ. Φρουζής επιδίωξε ήδη από το 2009 να συναντήσει τον κ. Σαμαρά όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Πολιτισμού. Δεν ήταν αίτημα για διεξαγωγή κοινωνικής εκδήλωσης. ‘Ηταν αίτημα για παροχή βοήθειας, για ρουσφέτι. «Θα επιθυμούσα μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί σας… ώστε πολύ συνοπτικά να ζητήσω την κατανόηση/ βοήθειά σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα» αναγράφει ο κ. Φρουζής στην επιστολή,που είναι μεταξύ των κατασχεμένων από τις διωκτικές αρχές εγγράφων του κ. Φρουζή και της Novartis, προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά. Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Σαμαράς αποδέχτηκε το αίτημα για συνάντηση.

Η επίμαχη βοήθεια που ζητάει ο κ. Φρουζής αφορά το πατρικό του σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ακίνητο που ο ίδιος ήθελε να γκρεμίσει, αλλά οι προθέσεις του… σκόνταψαν προσωρινά, όπως αποδείχτηκε, στην άρνηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς αλλά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) που χαρακτήρισαν το κτίριο διατηρητέο.

Αποτέλεσμα των γνωμοδοτήσεων από τα αρμόδια όργανα ήταν σε ΦΕΚ της 8ης Απριλίου 2009 το ακίνητο να χαρακτηριστεί μνημείο «διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Παλαιάς Πόλης του Ηρακλείου, χρονολογημένο περίπου στα μέσα του 20ού αιώνα». Το ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του τότε αρμόδιου υπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ο Κ. Φρουζής καταθέτει αίτηση θεραπείας προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση και στο πλαίσιο αυτό αποστέλλει σχετικό αίτημα προς τον Αντ. Σαμαρά. Περίπου έναν μήνα μετά η υπόθεση αναπέμπεται εκ νέου από τη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας – το έγγραφο θεωρείται και από τον Αντώνη Σαμαρά – στο ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, το οποίο λίγους μήνες πριν είχε χαρακτηρίσει το ακίνητο διατηρητέο με ψήφους 10 έναντι 9). Μετά την εκ νέου αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, αυτό αλλάζει άρδην την απόφασή του – την περίοδο υπουργίας του Αντ. Σαμαρά – αφού γνωμοδοτεί ομόφωνα να μη χαρακτηριστεί τελικά διατηρητέο το ακίνητο. Αξιοπερίεργο είναι ότι όπως ανέφεραν πηγές του Υπ. Πολιτισμού ο φάκελος αναπομπής της υπόθεσης έχει εξαφανιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Η επιστολή στον Σαμαρά

Η επιστολή, που γράφεται σε επιστολόχαρτο της Novartis από τον τότε αντιπρόεδρο της Κ. Φρουζή αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Φρουζής, Αντιπρόεδρος της Φαρμακοβιομηχανίας Novartis και παιδικός φίλος του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου. Θα επιθυμούσα μια ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί σας πριν τις 17/6 (σημ: στις 18/6 θα συνεδρίαζε το ΚΑΣ -ΚΣΝΜ) ώστε πολύ συνοπτικά να ζητήσω την κατανόηση / βοήθειά σας σ’ ένα προσωπικό μου θέμα.

Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας μου που από λάθος χειρισμούς (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΠΟ που δεν μου γνωστοποιήθηκαν, προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν) η
επιτροπή του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ “παραπλανήθηκε” και παρά την εισήγηση για μη χαρακτηρισμό της ΔΝΣΑΚ του ΥΠΠΟ γνωμοδότησε με οριακή πλειοψηφία 10-9. Αποτέλεσμα, το πατρικό μου στο Ηράκλειο Κρήτης να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί άδικα ως Διατηρητέο. Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ ότι θα βρεθούν λίγα λεπτά ώστε να μπορέσω να εκθέσω το πρόβλημά μου ζητώντας τη διακριτική σας στήριξη».

Περίπου έναν μήνα μετά, την 1η Ιουλίου 2009, η υπόθεση αναπέμπεται προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο που
εγκρίνεται και από τον τότε υπουργό Πολιησμού Αντ. Σαμαρά: «Αναπέμπουμε τον φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το ειδικό όργανο (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ)…».

Τελικά, στις 23 Ιουλίου 2009, η γνωμοδότηση του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ μεταβάλλεται και η αρχική οριακή πλειοψηφική γνωμοδότηση μετατρέπεται σε ομόφωνη γνωμοδότηση, αποχαρακτηρισμού του κτιρίου.

Η απόφαση του οργάνου εκδίδεται την περίοδο που ο Αντ. Σαμαράς είναι ακόμη υπουργός Πολιτισμού. Η ομόφωνη γνωμοδότηση οδηγεί τελικώς στην ανάκληση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης που υπογράφηκε από τον κ. Σαμαρά, «διότι επανεξετάζοντας στο θέμα διαπιστώνεται πλάνη περί τα πράγματα ως προς την πληρότητα των τασσόμενων προϋποθέσεων του άρθρου 6, παρ. 1γ του Ν.3028/2002». Η τελική υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο την 1 η Ιουλίου 2010 και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ στις 23 Ιουλίου 2010.

Επιστολή και στη γραμματέα του Κων. Μητσοτάκη

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός πως στα επίμαχα κατασχεμένα έγγραφα που δημοσιεύει το Documento συμπεριλαμβάνεται μια εισήγηση που απέστειλε το 2009 η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στον κ. Φρουζή. Την εισήγηση αυτή ο κ. Φρουζής φαίνεται πως την αποστέλλει προς την τότε γραμματέα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αφού στην επιστολή αναγράφεται χειρόγραφα «προς: κα Κυπραίου».

Στο κάτω μέρος του εγγράφου που ο Κ. Φρουζής φαίνεται να έχει αποστείλει στην κ. Κυπραίου υπάρχει και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης: «Στη συνέχεια μετά από θετική εισήγηση της Δ/νσης Νεώτερης Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από ΚΑΣ».

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Κ. Φρουζής απευθύνθηκε προς την κ. Κυπραίου. Υπενθυμίζεται πως το ίδιο είχε πράξει τον Δεκέμβριο του 2007, όταν σε επιστολή που της είχε αποστείλει είχε επισυνάψει το βιογραφικό του, «ώστε να φανώ ίσως χρήσιμος στην κα Μπακογιάννη και κ. Κυρ. Μητσοτάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Έλυνε και έδενε ο Φρουζής

«Ο Αντώνης Σαμαράς συνελήφθη ψευδόμενος ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή της Νοβάρτις. Η εφημερίδα Ντοκουμέντο αποκαλύπτει σήμερα ότι όχι μόνο τον γνώριζε από το 2009, αλλά και μετά από επιστολή του Φρουζή, που ζητούσε τη στήριξή του, ως υπουργού Πολιτισμού τότε, έσπευσε να διαπράξει το ρουσφέτι που του ζητούσε και να αποχαρακτηρίσει ακίνητο που το ΚΑΣ είχε κηρύξει διατηρητέο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

«Τελικά, τον Φρουζή όλοι τώρα κάνουν ότι δεν τον ξέρουν, αλλά όπως αποδεικνύεται έλυνε κι έδενε στα σαλόνια της Ν.Δ. Τα δείπνα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα φιλικά μέηλ που αντάλλασσαν, τα ιδιόχειρα σημειώματα του Σαμαρά, οι επιστολές Γεωργιάδη, όπως και το ρουσφέτι που αποκαλύπτει το Ντοκουμέντο, συνθέτουν μια σκοτεινή εικόνα υπόγειων σχέσεων, αλληλοεξυπηρετήσεων, και διαπλοκής, στην οποία το κόμμα της ΝΔ είναι ”χωμένο μέχρι το λαιμό”. Αυτό εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί με μια φωνή όλοι τους, τώρα που το σκάνδαλο Νοβάρτις αποκαλύπτεται, κάνουν λόγο για «σκευωρία», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.