«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την ολοκλήρωση της τρίτης κατά σειρά σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά. Η τρόικα αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, και η συζήτηση για τα εργασιακά μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Ads

 
«Θα έχουμε συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα. Προσεγγίζουμε το θέμα με ρεαλισμό και όχι ιδεοληψία» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της τρόικας. «Αύριο (Τετάρτη) θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
 
Μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
 
Για την τρόικα είπε ότι, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας και πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις.
 
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν ενώ για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών σημείωσε ότι παραμένει σε ισχύ όπως έχει συμφωνηθεί ως τώρα.
 
Για το θέμα της αγοράς εργασίας, πρόσθεσε, υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Σημειώνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μία ημέρα πριν, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βουκουρέστι για το Συνέδριο και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που ζητά η τρόικα για τα εργασιακά, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αντίθεσή του.
 
Σήμερα υπήρξαν τρεις συναντήσεις του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, με τις δύο πρώτες να διακόπτονται λόγω διαφωνιών κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως υπάρχει «ακαμψία» από την πλευρά της τρόικας για όλο το πακέτο των εργασιακών.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις το υπουργείο προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο ζητά να μη θιγούν.
 
Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.
 
Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.