Προκειμένου να δώσει οξυγόνο στις επιχειρήσεις-εργοδότες, που δέχονται πίεση στη ρευστότητά τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η κυβέρνηση τους προσφέρει τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, στους εργαζόμενούς τους, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις.

Ads

Από τα παραπάνω, ένα πράγμα φαίνεται ξεκάθαρο, η οδηγία για την ημερομηνία χορήγησης, αν και καλοκαίρι είναι κι ο Ιούνιος κι ο Ιούλιος κι ο Αύγουστος.

Ωστόσο, το «θολό» σημείο είναι η φράση «στο σύνολό του» και η 2η είναι η φράση «και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του e-forologia.gr και της Epsilon Net, αν απομονώσουμε τη φράση «στο σύνολό του», όντως σημαίνει ότι πρέπει να χορηγηθεί για όλο το διάστημα απασχόλησης μέχρι και 30/4 ανεξαρτήτως αν ανεστάλη η εργασία του εργαζομένου.

Ads

Ωστόσο η επόμενη φράση που αναφέρει ότι θα χορηγηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο δίνει μια διαφορετική ερμηνεία. Διότι ο νόμος ορίζει ότι το Δώρο Πάσχα συνδέεται άμεσα με τις πραγματικές ημέρες εργασίας του εργαζόμενου σε αυτό το διάστημα. Και στην περίπτωσή μας, όταν υφίσταται αναστολή εργασίας, ο εργοδότης θα πρέπει να λάβει υπόψιν μόνο τις πραγματικές ημέρες εργασίας που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μέχρι τις 17/3 (εμπορικά καταστήματα), σε κάποιες μέχρι 13/3 (επισιτιστικά καταστήματα), σε κάποιες μέχρι τις 22/3 (ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας) κ.λπ.

Έτσι, η δεύτερη παγίδα που προκύπτει είναι ότι ενδεχομένως και σύμφωνα πάντα με τον νόμο, το δώρο του Πάσχα να δοθεί στα 2/3 του κανονικού.