Ακόμα μια περίεργη ιστορία μπλέκει τη ΔΕΗ σε περιπέτειες προκαλώντας αίσθηση και πολλά ερωτήματα. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ πως ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Ρουμανία, με στόχο μάλιστα να ολοκληρωθεί η συμφωνία τον Ιανουάριο δημιουργεί έντομο προβληματισμό.
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ιδιωτικοποιημένη Ελληνική ΔΕΗ, επιθυμεί να εξαγοράσει μια επένδυση στη Ρουμανία ενός Ιταλικού ομίλου, που μοιάζει να θέλει να ξεφορτωθεί τη συγκεκριμένη «επένδυση» του. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήρθε στη ΔΕΗ το 2019 από την Enel Romania.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ήδη την υπογραφή Σύμβασης Αποκλειστικότητας με τον ιταλικό όμιλο Enel, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την θυγατρική της εταιρίας στην Ρουμανία . «Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα δια- πραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξαγάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ιταλικού ομίλου. Είναι γνωστό ότι ο ιταλικός όμιλος είχε ήδη ανακοινώσει προ μηνών ότι θα προχωρήσει σε πώληση των θυγατρικών του σε Ρουμανία, Αργεντινή, Περού και αλλού προκειμένου να περιορίσει το χρέος του.
Τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι ο αδρά αμειβόμενος –και με stock options– επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήρθε ως πολλά υποσχόμενη μεταγραφή το 2019 από την Enel Romania, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος, από το 2007. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η Enel Ρουμανίας έχει ένα πελατολόγιο περίπου 3 εκατ. καταναλωτών σε τρεις νευραλγικές περιοχές της χώρας και η εξαγορά της, κατά τις πληροφορίες, θα απαιτήσει ποσό αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ, «όσα περίπου και τα υπερκέρδη της δημόσιας επιχείρησης από την ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών», όπως σχολιάζουν καλοί γνώστες του πεδίου.
Πλέον το Δ.Σ της ΔΕΗ και ο ίδιο, ο κ. Στάσσης, δεν λογοδοτούν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά στους ιδιώτες όπως η CVC.
Ο υπό κρατικό έλεγχο ιταλικός όμιλος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 21,5 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες για να μειώσει το χρέος του, και η ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει με τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις, για να ελαφρύνει το χρέος της ENEL.
Τα χρήματα βέβαια για μια τέτοια κίνηση έρχονται από τους Ελληνες πολίτες που πληρώνουν εδώ και καιρό πολύ ακριβά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της ΔΕΗ για το Δημόσιο χάθηκε με ακριβώς 1,3 δις ευρώ. Όσα δηλαδή θα σώσουν τη δημόσια Ιταλική εταιρία ρεύματος από το βάρος της Ρουμανικής ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι αλλαγές στο καταστατικό, δηλαδή η μετατροπή της και τυπικά σε ιδιωτική εταιρεία που εξαιρείται από τον νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης των Α.Ε. του Δημοσίου. Εγκρίθηκε επίσης η πολιτική αποδοχών για τα μέλη του Δ.Σ., για τα οποία προ- βλέπονται σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή τα περίφημα δικαιώματα αγοράς μετοχών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >