Σε μεγάλη μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα προχωράει η Citibank, κλείνοντας τα 31 από τα συνολικά 72 καταστήματα που λειτουργούν στην χώρα μας, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγική της για αναδιάρθρωση της παρουσίας στην Ελλάδα, λόγω και τρέχουσας οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει βασικούς τομείς εργασιών της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, ειδικά στον τομέα λιανικής τραπεζικής. Παράλληλα, η εταιρεία αποφάσισε και τη μείωση του προσωπικού της μέσω της εθελούσιας εξόδου, περίπου 200 εργαζόμενοι καλούνται να αποχωρήσουν.

Ads

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, στόχος της Citibank πλέον είναι να επικεντρωθεί η Τράπεζα σε εργασίες που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, και ειδικότερα στις εργασίες διαχείρισης περιουσίας και στον τομέα των πιστωτικών καρτών, όπου κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς.

Στα μέσα της δεκαετίας, η Citibank είχε ανακοινώσει μεγάλη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα με στόχο να ξεπεράσουν τα 100 καταστήματα, στρατηγική που άλλαξε λόγω αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο Ομίλου, που συνδέονται και με τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «απαίτησε αποφασιστικά και πέτυχε να μη γίνουν απολύσεις». «Ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, η ΟΤΟΕ καταδικάζει την απόφαση της τράπεζας να μειώσει το προσώπικό της και να περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων της, δεδομένου ότι τα χρόνια, που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη, γεγονός που καθιστά αυτή την επιλογή της απαράδεκτη για το μέγεθος της τράπεζας και μάλιστα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, για τη χώρα μας», προσθέτει η ΟΤΟΕ.

Ads

Η ΟΤΟΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας η αποτροπή απολύσεων και η διατήρηση ενός συνεκτικού κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στο συγκεκριμένο χώρο». Παράλληλα, σημειώνει ότι «το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, που ανακοίνωσε η τράπεζα, στο βαθμό που κρίνεται ικανοποιητικό από το σύλλογο των εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους, στους οποίους απευθύνεται, μπορεί να γίνει αποδεκτό, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα θα είναι πραγματικά εθελοντική και δεν θα υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής πιέσεις».

Η ΟΤΟΕ, με αφορμή αυτή την εξέλιξη στη Citibank, υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, ότι οι εύκολες λύσεις περιορισμού του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, που δρομολογούν με περικοπές αποδοχών και απολύσεις εργαζομένων, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

«Αντί να επιδίδονται σε τέτοιες αντεργατικές και αντικοινωνικές επιλογές, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για νέα κέρδη, τα προσεχή χρόνια, καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική της άκριτης υποταγής στις εντολές του Μνημονίου, να στηριχθούν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν όρους ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία. Επισημαίνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε όλες τις ενέργειες των τραπεζών, που επηρεάζουν, με οποιοδήποτε τρόπο, τους εργαζόμενους και θα απαιτήσουμε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της ΟΤΟΕ για όλες τις εξελίξεις, αλλά και για τις όποιες προθέσεις τους στο μέλλον», καταλήγει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τον διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ΤΠΚΔ θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία θυγατρικoύ πιστωτικού φορέα, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΠΚΔ θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη. Το υπουργείο διαβεβαιώνει, παράλληλα, τους εργαζόμενους ότι με τις αλλαγές δεν δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς το προσωπικό του Ταμείου και τους όρους εργασίας του.