Αγγίζουν τους 2.200 οι Κινέζοι που ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Άλλοι δηλώνουν Βουδιστές και άλλοι Χριστιανοί. Οι ενήλικες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο. Ανάμεσά τους υπάρχουν 80-100 παιδιά, ηλικίας 3-12 ετών. Όμως, τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται πίσω στην Κίνα.
«Ζουν με κάποιον συγγενή» λέει στο περιοδικό «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο 36χρονος πρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ (Li Feng Ping), εξηγώντας πως αυτό γίνεται «προκειμένου να πάνε εκεί σχολείο, να μάθουν καλά τη γλώσσα, πριν έρθουν στην Ελλάδα».
Το ίδιο συμβαίνει και με τα δικά του παιδιά, ένα 12χρονο κορίτσι και ένα 10χρονο αγόρι. Πέρασαν δυο καλοκαιρινούς μήνες στη Θεσσαλονίκη πριν επιστρέψουν πάλι στην πατρίδα τους, στην περιοχή Zhe Jiang, κοντά στη Σαγκάη, απ΄ όπου κατάγονται και αρκετοί από τους συμπατριώτες του που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Όσα παιδιά ζουν σταθερά στη Θεσσαλονίκη φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, δημόσια ή ιδιωτικά και μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα στο κινέζικο σχολείο, που ίδρυσε η κοινότητά τους στην πόλη. Σε αυτά ανήκει και η Λίζα Γουάνγκ, που κάλυψε τις μεταφραστικές ανάγκες της επικοινωνίας μας με τον Λι Φενγκ Πινγκ. Η Λίζα γεννήθηκε στην Ελλάδα, μιλάει άπταιστα ελληνικά και θα πάει Α΄ Λυκείου.
Οι περισσότεροι Κινέζοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο κέντρο. Πολλά από τα 180 καταστήματα της «Τσάιναταουν» Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στις οδούς: Αισώπου, Ταντάλου, Γιαννιτσών, Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως.
Οι περισσότεροι Κινέζοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν στην πόλη την πενταετία 2000 – 2005. Είναι εργασιομανείς και αρκετά εσωστρεφείς. Η διασκέδασή τους περιορίζεται κυρίως τις Κυριακές. Τους αρέσουν οι βόλτες στην παραλία γύρω από τον Λευκό Πύργο, το φαγητό σε κάποιο ελληνικό μαγαζί και οι βουτιές στις ακτές της Χαλκιδικής.
Ο Λι Φενγκ Πινγκ διατηρεί στη Θεσσαλονίκη τρία εμπορικά καταστήματα και ένα τουριστικό γραφείο. Λατρεύει την πόλη και του αρέσει πολύ η ελληνική κουζίνα. Στην κορυφή των προτιμήσεών του βρίσκονται τα ψάρια, η χωριάτικη σαλάτα, οι μελιτζάνες «παπουτσάκια» και οι ελιές.
Οι Κινέζοι περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά την 82η ΔΕΘ, καθώς η χώρα τους είναι η τιμώμενη της φετινής διοργάνωσης. Είναι η δεύτερη φορά που η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. Η πρώτη ήταν το 1998. Τότε, η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού.
Οι Κινέζοι ευελπιστούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στη ΔΕΘ θα βάλει σε νέες βάσεις τόσο τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, όσο και την παρουσία της Κίνας στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >