«Άνοιξαν» οι ουρανοί μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πάνω από την Αττική, με τις αστραπές και τους κεραυνούς να  κάνουν τη νύχτα «μέρα», σηματοδοτώντας την έλευση της«Βικτώριας».

Ads

Σύμφωνα με την ΕΜΥ για την Αττική προβλέπονται και την Τετάρτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ της Τετάρτης θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, θέμα ωρών είναι πλέον το «χτύπημα» της «Βικτώρια» και στην ανατολική Ελλάδα, με έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς  χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών. Ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει από το καλοκαίρι που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ήδη επί ποδός, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα στη Ζάκυνθο, στα Ιόνια Νησιά και μέχρι το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα».

Ads

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σφοδρότητα της «Βικτώριας. «Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενισχύεται στο Ιόνιο και κινείται ανατολικά. Θα επηρεάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα όλη τη χώρα. Θα υπάρχουν καταιγίδες, έντονη βροχόπτωση που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η βροχή θα συνοδεύεται με δυνατούς νοτιοανατολικούς ανέμους» είπε στο ‘Εθνος ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

Την ίδια ώρα, οι τρεις δήμαρχοι της Κέρκυρας, σε συνεννόηση με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισαν να μείνουν κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω τη σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το νησί.

Η «Βικτώρια» προκάλεσε  σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί για ζημιές οι σχολικές μονάδες.

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, με όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η «Βικτώρια» στην Κέρκυρα και τη θωράκιση του νησιού, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με ισχυρή ένταση.

Ένα παλιό οίκημα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας δεν άντεξε και ένα τμήμα του κατέρρευσε. Οι κάτοικοι μιλούν για πρωτοφανή κακοκαιρία.

«Στην παραλιακή της Γαρίτσας βγήκε η θάλασσα στο δρόμο με αποτέλεσμα να την κλείσουμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Γιώτης Θεοχάρης.

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, ενώ χωρίς ρεύμα έμεινες για αρκετές ώρες τα διαπόντια νησιά Οθωνοί και Μαθράκι.

Βράχος έπεσε σε αυτοκίνητο στην περιοχή Καρουμπάτικα προκαλώντας υλικές ζημιές, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού άνδρα σε χαράδρα στην Α. Κορακιάνα, από την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία και την ομάδα διάσωσης.

Ο 41χρονος, πιθανόν κυνηγός, βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και έχει συνεχή επικοινωνία με τους διασώστες ενώ η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί από την οικογένεια του από το μεσημέρι.

Ο καιρός για την Τετάρτη αναλυτικά

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη δυτική και μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στηνανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική Κρήτη και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά. Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Πέμπτη

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική και νότια νησιωτικήχώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπουςισχυρές στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησαμε βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρεςστα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωίστο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.