Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία, μετά την επίμαχη υπόθεση της μετάταξης της κόρης της, και δη με την άστοχη δήλωσή της, βρέθηκε εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή για το «πάγωμα» της διαδικασίας, που αφορούσε μετατάξεις μόνιμων αποσπασμένων στη Βουλή δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 σε όλα τα κόμματα. «Μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Παραμένει άδηλο ακόμη εάν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα κόμματα, που έχουν αποφασίσει και έχουν κάνει χρήση της διαδικασίας για μετατάξεις προσώπων βάσει της κινητικότητας στο Δημόσιο, μια διαδικασία εξάλλου που εισηγήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Τα στοιχεία που έδωσε, και τα ερωτήματα που έθεσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνουν εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ζήτημα – ένα ζήτημα, που όπως επεσήμαναν σήμερα κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτει και το μέγεθος της υποκρισίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μετατάξεις μόνιμων αποσπασμένων υπαλλήλων της Βουλής οι 9 έγιναν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι 8 σε γραφεία της ΝΔ, 4 στο ΚΙΝΑΛ, 2 στους ΑΝΕΛ, και μία στην Ενωσης Κεντρώων. Συγκεκριμένα, 3 αποσπασμένοι πήραν μετάταξη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, 6 σε γραφεία Αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, 4 σε γραφεία Αντιπροέδρων της ΝΔ, 4 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, 3 στο γραφείο του Αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ, 2 στο γραφείο του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, 1 στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων, 1  στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και 1 στο γραφείο του πρώην Προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα.

Η πολιτική πραγματικότητα που δείχνουν αυτοί οι αριθμοί σε καμία περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να οδηγεί σε λογικές συμψηφισμού. «Το μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι μπήκε στην ίδια βάρκα με τον παλαιοκομματισμό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους. Εξ ου, άλλωστε, και η έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, το «πάγωμα» των μετατάξεων και η απόφαση να μην μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Βουλής ήταν σαφής στο μήνυμά του: Τόνισε – και ο Νίκος Βούτσης συμφώνησε – πως οι μετατάξεις, αν και είχαν διακομματική στήριξη και αφορούσαν όλα τα κόμματα, έπρεπε να παγώσουν. Λίγη ώρα αργότερα, την ώρα που βρισκόταν στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός δεχόταν το τηλεφώνημα της πρώην αντιπροέδρου της Βουλής. Επικοινώνησε ο ίδιος μαζί της μετά από μία ώρα, και σ’ αυτήν την συνομιλία η Τασία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την υπόθεση και ανακοινώθηκε πως δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Η μη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια ήταν το «ελάχιστο», όπως είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που μπορούσε να κάνει. «Ζητώ συγγνώμη από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα, δυστυχώς δεν μπορώ να επανορθώσω με άλλον τρόπο», σημείωσε. Πρόκειται για μια πολιτική ευθιξία που ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα, φαίνεται διατεθειμένη να δείξει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αυτό, μαζί με το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέτοντας δύο συγκεκριμένα ερωτήματα στη ΝΔ, τα οποία ουδείς μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσειΤο πρώτο είναι εάν «ο κύριος Γιάννης Τραγάκης, που εισηγήθηκε να γίνουν οι μετατάξεις στη σχετική διαδικασία που διενεργήθηκε στη Βουλή και ο οποίος έχει διατελέσει επί δεκαετίες βουλευτής της ΝΔ, Γ.Γ της κοινοβουλευτικής της ομάδας αλλά και Αντιπρόεδρος της Βουλής, θα ζητήσει μια δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι στη Βουλή βρίσκονται μόνιμα διορισμένοι, και μάλιστα όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, η κόρη του, ο γαμπρός του αλλά και η νύφη του;» Το δεύτερο είναι εάν « θα ζητήσει συγγνώμη και ο κύριος Aναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής της ΝΔ, για το γεγονός ότι ο γιος του είναι επίσης μόνιμα διορισμένος και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, επίσης σε υπηρεσία του ελληνικού κοινοβουλίου;»

Και προφανώς οι δύο συγκεκριμένοι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι – ούτε που διόρισαν, ούτε που δεν επέδειξαν στοιχειώδη ευαισθησία έστω και εκ των υστέρων. Η λίστα είναι μακρά, και την γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης…