Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο OPEN, επιβεβαίωσε αυτό που διέρρευσε χτες απο τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων. Η Αττική, μπαίνει στο «κόκκινο», δήλωσε. Τι σημαίνει αυτό; Αν και μέχρι σήμερα ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ενεργοποιούσε αυτόματα την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Αττικής. Ο καθηγητής αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη, τόνισαν πως τα μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση. Η επιτροπή συνδριάζει εκ νέου σήμερα για το θέμα και τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν.

Ads

Τα μέτρα που μέχρι σήμερα επιβάλλονται στις «κόκκινες» περιοχές ειναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Εξαιρούνται λόγοι εργασίας, με ειδική άδεια, υγείας και βόλτας κατοικιδίου. 
  • Απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, μαρίνες, πάρκα και άλση.
  • Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και του click away, και του συνόλου των καταστημάτων (κομμωτήρια, περιποίηση νυχιών, βιβλιοπωλεία κ.α.) 
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή μαθημάτων για τα Λύκεια, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων από το υπ. Παιδείας, αν και δεν αποκλείεται κλειστά να παραμείνουν και τα Γυμνάσια, καθώς ακόμη δεν έχει ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Πραγματοποίηση μαζικών rapid τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του στρατού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 εξετάζεται, καθώς υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην Αττική. λόγω των ωραρίων εργασίας και του μεγάλου αριθμού πολιτών που διαμένουν στην Περιφέρεια (σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας). Αυτό επιβεβαίωσε και ο Νίκος Σύψας στις δηλώσεις του. Προς το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύσει πιο αργά από τις 6 το απόγευμα «έδειξε» το πρωί της Παρασκευής και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνοντας στο MEGA ότι «ίσως είναι προτιμότερο να έχουμε μεγαλύτερο ωράριο για να κατανέμεται ο κόσμος αλλά θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ads

Σχετικά με τους λόγους που αποφασίζεται το νεο σκληρό Lockdown, ο κ. Σύψας είπε πως στην Αττική «δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα», ωστόσο, «θέλουμε να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και γι’ αυτό συζητούμε από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. «Κανείς δε θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας», επισήμανε, αναφέροντας πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο;

Για το λιανεμπόριο στην Αττική, ο Νίκος Σύψας ανέφερε ότι, από την στιγμή που θα μπει ολόκληρος ο νομός στο «κόκκινο», τα καταστήματα θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away. Όπως προαναφέρθηκε στις «κόκκινες περιοχές», μέχρι σήμερα, το μέτρο που ίσχυε ήταν καθολική αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου. Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την εισήγηση των επιστημόνων για σκληρό Lockdown, δήλωσε πως ακόμη κι αν μπει στο «κόκκινο» η Αττική τα καταστήματα δεν θα πρέπει να κλείσουν. Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, αναφέρουν πως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι καταλήγουν στη λειτουργία καταστημάτων με click away και – κατ’ εξαίρεση – για ένδυση και υπόδυση με click in shop και ραντεβού. 

Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια;

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά, υποστηρίζοντας πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα Λύκεια». Το υπουργείο Παιδείας κατά την τελευταία ενημέρωση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει πως στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνέχιζαν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα εξετάζεται, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις και για μη άνοιγμα των γυμνασίων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, μέχρι τώρα το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, δηλαδή κλειστά Λύκεια και ανοιχτά Γυμνάσια. 

Οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα