Η εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας έγιναν θέμα στο Guardian, η οποία χαρακτηρίζει τα εν λόγω φαινόμενα ως «άκρως ανησυχητικά».

Ads

“Οργανισμοί που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την βαθύτατη λύπη τους για την εκτεταμένη χρήση βίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς με γκλομπ”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

Η εκπρόσωπος των εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Γαϊτάνου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχει σημειωθεί μια ξαφνική άνοδος σε τέτοιου είδους περιστατικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα, αλλά για ένα συστημικό πρόβλημα στον τρόπο δράσης των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας”.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian στο ρεπορτάζ του “τα περιστατικά της αστυνομικής βίας, που καταγράφονται και αναρτώνται στο διαδίκτυο, έχουν αυξηθεί σημαντικά” με την εφημερίδα να εστιάζει και στον νόμο για το Πανεπιστημιακό Άσυλο καθώς και στο περιστατικό στο Κουκάκι και την έφοδο στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρές.

Ads

“Για γενιές φοιτητών το Πανεπιστημιακό Άσυλο ήταν ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε ύστερα από πολλούς αγώνες, με κορύφωση την πτώση της δικτατορίας το 1974 και την εξέγερση των φοιτητών που έληξε με αιματοχυσία. Αλλά ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι καλλιεργούσε ένα κλίμα ανομίας και ότι καταχρώμενος τον νόμο του Ασύλου είχε μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους εμπορίου ναρκωτικών”.

Ο Guardian αναφέρθηκε στην έφοδο στην κατοικία του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρές. “Αυτόν τον μήνα, απροειδοποίητα και χωρίς ένταλμα, ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ιδιωτική κατοικία στο Κουκάκι (…) με αφορμή μια κατάληψη που βρισκόταν δίπλα. Ο Δημήτρης Ινδαρές, καταξιωμένος σκηνοθέτης και ο ιδιοκτήτης της κατοικίας συνελήφθη και τραυματίστηκε βίαια”.

Αναφορά έγινε ακόμα και στο μεταναστευτικό. “Παρά την φιλελεύθερη ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, ο Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση κι ως προς το μεταναστευτικό, αυξάνοντας τους συνοριακούς φύλακες και δημιουργώντας κλειστές προσφυγικές δομές, που μετανάστες και ΜΚΟ ανησυχούν ότι θα μετατραπούν σε φυλακές (….), ενώ ο Τσίπρας κατηγορεί τις αρχές πως λειτουργούν σαν να επρόκειτο για μια χώρα σε καθεστώς κατοχής”.

Όσον αφορά τα περιστατικά αστυνομικής βίας έγραψε: “Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητές αναγκάζονται από την αστυνομία να βγάλουν τα ρούχα τους. Σε ένα από τα ‘περιβόητα’ περιστατικά ένας πρωτοετής φοιτητής, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο σε μια στάση στο κέντρο της Αθήνας, κλήθηκε από την αστυνομία να βγάλει όλα τα του τα ρούχα εκτός από τα εσώρουχα και τις κάλτσες, προκειμένου να γίνει σωματικός έλεγχος, ενώ μια άλλη 19χρονη φοιτήτρια μίλησε για το πως η αστυνομία, της είχε -αναίτια- ασκήσει βία επειδή παρευρέθηκε σε μια επετειακή πορεία για το Πολυτεχνείο”.

Ο Guardian, παραθέτει μάλιστα και τη μαρτυρία της φοιτήτριας “Φοβήθηκα ότι επρόκειτο να πεθάνω”.