Το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας αθώωσε τους δύο αστυνομικούς που το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013 είχαν δώσει εντολή να γίνει σωματικός έλεγχος, ο οποίος κατέληξε σε εξευτελιστικό γδύσιμο της Πόπης Μέλλιου, στον 6ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., όπου είχε προσαχθεί από αστυνομικούς της «ΔΙΑΣ». 

Ads

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο χθες, παρά την πρωτόδικη απόφαση αλλά και την εισαγγελική πρόταση, αθώωσε τους δύο αστυνομικούς, με το σκεπτικό ότι η εντολή για σωματικό έλεγχο ήταν σύννομη και το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος αυτός ήταν το κατάλληλο και τελικά δεν υπήρξε προσβολή της αξιοπρέπειας και δη της γενετήσιας αξιοπρέπειας της καταγγέλλουσας.

Ως προς την αστυνομική χυδαιότητα σε βάρος της Πόπης Μέλλιου η απόφαση περιορίστηκε στη διαπίστωση ότι ο ένας εκ των δύο αστυνομικών έδωσε ανάρμοστη εντολή προς την υφιστάμενή του για τον σωματικό έλεγχο: «Μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό, μόνο στήθος και κωλομάγουλα». Εντολή που δέχτηκε το δικαστήριο ότι ειπώθηκε από τον κατηγορούμενο και που συνιστά το αδίκημα της εξύβρισης, το οποίο όμως έχει παραγραφεί. Η δικηγόρος της Γιάννα Κούρτοβικ προανήγγειλε συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Βασανιστήρια χωρίς τιμωρία

Ads

«Τι και αν τη γύμνωσαν μέσα στην Ασφάλεια, προκλητικά, σε κοινή θέα, με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Τι και αν πρωτόδικα οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το Εφετείο, στην περίπτωση της γνωστής αγωνίστριας και μέλος του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Μέλλιου, είχε, όμως, διαφορετική γνώμη. Οι αστυνομικοί αθώοι…» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και συνεχίζει: «Θα χρειαστεί να δούμε το σκεπτικό της πρωτοφανούς αυτής απόφασης. Να δούμε αν το δικαστήριο συναινεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αν θα έχουμε φυσικά συνέχεια αυθαιρεσιών από αστυνομικούς που βλέπουν ότι η εξουσία τους είναι ακλόνητη, στην κυριολεξία στο απυρόβλητο.

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας είναι επιτακτική ανάγκη, όπως άλλωστε και η υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Η υπόθεση “Πόπη Μέλλιου”, από την πλευρά των δικαιωμάτων θα έχει συνέχεια…»