Με την απολογία του πυρηνάρχη της τοπικής Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Πατέλης κατά την απολογία του, υποστήριξε ότι δεν «έβαλε κανέναν να κάνει φόνο», ότι εκείνος τη νύχτα της δολοφονίας κάλεσε τα μέλη της τοπικής για να μοιράσουν φυλλάδια, ενώ προσπάθησε να βγάλει λάδι και τον Γιάννη Λαγό. 

Ads

«Δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο. Πραγματικά λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί. Το καταδικάζω αυτό που έγινε. Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Όταν με πήρε ο Ρουπακιάς  και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα κόψε το λαιμό σου», υποστήριξε ο Γιώργος Πατέλης από το εδώλιο. 

Επέμεινε μάλιστα στον ισχυρισμό του ότι το βράδυ της δολοφονίας έστειλε μήνυμα «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς τώρα» για να καλέσει τα μέλη της Τοπικής για διανομή φυλλαδίων σχετικά με επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια. Υποστήριξε ότι η διανομή φυλλαδίων και η δολοφονία Φύσσα ήταν «δύο διαφορετικά συμβάντα που εξελίσσονταν παράλληλα». 

Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς ο Ρουπακιάς όταν μαχαίρωσε;

Ads

Πατέλης: Γιατί ήμουν στην Τοπική

Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την Τοπική;

Πατέλης: Όχι κυρία πρόεδρε. Να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Του είπα “έτσι όπως τα έκανες κόψε τον λαιμό σου”. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο Τμήμα.

Στην ερώτηση της έδρας γιατί «επί δυο χρόνια δεν προσπαθήσατε να μάθετε ποιος ήταν αυτός που πίσω από την πλάτη σας οργάνωνε κάποιους να πάνε στο «Κοράλλι», ο Πατέλης απάντησε: «Ποτέ δεν βγάλαμε άκρη σε αυτό το ερώτημα με τον Καζαντζόγλου, μας έχει φάει το σαράκι…».

«Ενεργός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής ο Ρουπακιάς»

Μιλώντας για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τον χαρακτήρισε «ενεργό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής» και όχι μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Νίκαιας, όπως έχει ήδη αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι ήταν. Ισχυρίστηκε δε, ότι το βράδυ της δολοφονίας τον είχε στείλει στο Περιστέρι για να παραλάβει τα φυλλάδια για την ομιλία από ένα τυπογραφείο. 

Ο εισαγγελέας στο σημείο αυτό είπε πως ο ισχυρισμός του Πατέλη είναι καινούργιος και δεν έχει ξανακουστεί. Ο Πατέλης απάντησε: «Τι να σας πω; Εγώ σήμερα απολογούμαι» και πρόσθεσε ότι περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει».

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα κρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακιά είπα ‘κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες’. Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Πατέλης: Κανένας δεν έχει κάνει φόνο, κυρία πρόεδρε!

Πρόεδρος: Κανένας από πίσω σας; Μα τώρα, τι λέτε;

Πατέλης: Κανένας ναι, εκτός του Ρουπακιά, εννοείται. 

Στη συνέχεια η πρόεδρος της έδρας τόνισε ότι ο Ρουπακιάς περιλαμβάνεται σε λίστα δόκιμων μελών για την οποία ο Πατέλης παραδέχτηκε ότι αυτός την έφτιαξε αλλά υποστήριξε ότι «δεν έχει καμία ισχύ». Στο ερώτημα, γιατί τη συνέταξε, είπε ότι προσπαθούσε να φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα για την τοπική αλλά δεν το ολοκλήρωσε. 

Συγγνώμη στο Λαγό 

Ο Γιώργος Πατέλης προσπάθησε κατά την απολογία του να άρει κάθε ευθύνη από τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί ήταν αυτός που έδωσε την εντολή. Συγκεκριμένα ο Πατέλης είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Λαγό. Πολλές φορές έστελνα μηνύματα στην τοπική για να φέρω κόσμο στα γραφεία και δεν υπήρχε ανταπόκριση. Μια φορά έστειλα “εντολή Λαγού, όλοι στα γραφεία” και υπήρξε ανταπόκριση. Από τότε το έκανα από μόνος μου, ήταν λάθος μου και το αναγνωρίζω, ζητάω συγγνώμη μέσω του δικαστηρίου σας στον Λαγό».

Ο ναζισμός και η ορκομωσία 

Ο κατηγορούμενος Πατέλης αρνήθηκε επίσης κάθε σχέση με τον ναζισμό ενώ είπε ότι δεν υπήρχε τελετή ορκωμοσίας νέων μελών στη Χρυσή Αυγή.

Πρόεδρος: Ορκιστήκατε εσείς ή ακούσατε από κάποιους άλλους ότι ορκίζονται.

Πατέλης: Όχι, ποτέ. Για κάποιους άλλους δεν έχω ακούσει κάτι. Για τη Νέδα, διαβάσαμε τον όρκο των Αθηναίων.

Πρόεδρος: Είχε κάποιο νόημα αυτό που διαβάσατε;

Πατέλης: Έτσι, το διαβάσαμε. Όχι.

Πρόεδρος: Μήπως υπήρχε στη συνέχεια ναζιστικός χαιρετισμός;

Πατέλης: Αρχαιοελληνικός. Ναι. Σαφώς.

Πρόεδρος: Αυτός ο χαιρετισμός για σας τι είναι; Πού τον έχετε δει;

Πατέλης: Χαιρετώ τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.

Πρόεδρος: Εσείς που το είδατε;

Πατέλης: Και ο Μεταξάς έτσι, κυρία Πρόεδρε.

Πρόεδρος: Σε άλλον δεν αποδίδεται;

Πατέλης: Προφανώς και ναι…

Πρόεδρος: Όπως;

Πατέλης: Ο Χίτλερ, αλλά εγώ δεν τον έκανα με αυτόν τον τρόπο.

Η απολογία του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια ολοκληρώθηκε και αύριο Πέμπτη ξεκινάει η απολογία του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.