Και το όνομα αυτής, υποχρεωτικά και αμετάκλητα πλέον, Βόρεια Μακεδονία: Από σήμερα- από χθες το βράδυ για την ακρίβεια -, η συμφωνία των Πρεσπών τελεί σε πλήρη ισχύ, δεν υπάρχει ούτε «FYROM», ούτε «πΓΔΜ», ούτε βεβαίως «Μακεδονία», και το μοναδικό όνομα που αναγνωρίζεται, εντός και εκτός συνόρων της, για την γειτονική χώρα είναι το επίσημο συνταγματικό της όνομα, το Βόρεια Μακεδονία.

Ads

Ο κύβος ερίφθη αργά χθες το απόγευμα με την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη από την Αθήνα στα Σκόπια και με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι κυρώθηκε από την Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η ρηματική διακοίνωση καθυστέρησε να φύγει από την Αθήνα περίπου 24 ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό καθώς παράλληλα ετοιμαζόταν και η κοινή επιστολή των δύο χωρών προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή ονομασίας. Oι εξαιρετικά προσεκτικές διπλωματικές διατυπώσεις ακριβώς σ’ αυτήν την επιστολή ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, και η αιτία της καθυστέρησης καθώς στο υπουργείο Εξωτερικών ήθελαν να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ασάφειας που θα δημιουργούσε έδαφος παρερμηνειών στο μέλλον.

Η ολοκλήρωση του σχεδίου της επιστολής έδωσε και το «πράσινο φως» για την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης κι αμέσως μετά ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση των Σκοπίων ότι τίθεται σε πλήρη ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε ότι τίθενται  σε ισχύ και οι τέσσερις τροπολογίες του συντάγματος της χώρας, που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας εδώ κι έναν μήνα.

Τόσο η ανακοίνωση, όσο και οι τέσσερις τροπολογίες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης – δύο βήματα που ουσιαστικά αποτελούν και την «ληξιαρχική πράξη» μετονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ηδη, από χθες το βράδυ στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης έχει αλλάξει το όνομα και το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης Νικολά Ντιμιτρόφ ήταν ο πρώτος που άλλαξε την επίσημη ονομασία της χώρας και στον λογαριασμό του στο twitter: Ο Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρεται πλέον στο προφίλ του ως «υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ έγραψε: «Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ! Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση, επίσης μέσω twitter, του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου: «Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων», έγραψε, «τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».

Από σήμερα, προχωρά πλέον η αντικατάσταση και όλων των πινακίδων, επιγραφών στα δημόσια κτίρια της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και η – χρονοβόρος – διαδικασία αλλαγής των επίσημων κρατικών εγγράφων, ενώ ο «οδικός χάρτης» που έχει συμφωνηθεί προβλέπει την αντικατάσταση και όσων πινακίδων επί ελληνικού εδάφους (κυρίως στο οδικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και στα σύνορα) ανέγραφαν την Βόρεια Μακεδονία ως FYROM.

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες επίσης αναφέρουν ότι το τροποποιημένο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας θα αποσταλεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν.