Τις δικές τους προτάσεις για την έξοδο από την κρίση παρουσιάζουν σήμερα, Τρίτη, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το «Σύμφωνο για Βιώσιμη Ευημερία», όπου συνοψίζεται η πρότασή τους, αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, την πανευρωπαϊκή απάντηση των Πράσινων στο Σύμφωνο για το Ευρώ και «τη μονόπλευρη εστίασή του σε δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθεροποίηση μέσω περικοπών στο κοινωνικό κράτος και περιορισμών στους μισθούς και τις συντάξεις».

Ads

«Η κρίση αυτή απειλεί να επιταχύνει τη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και να οδηγήσει στην πολιτική αποσύνθεση της ηπείρου μας, περιθωριοποιώντας το ρόλο της Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί όμως και μια ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει μια κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη κοινωνία, βασισμένη σε μια συμμετοχική, πολυεθνική και πολυεπίπεδη δημοκρατία», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι κύριες προτάσεις τους αφορούν σε:

1. Ολοκληρωμένο Σύμφωνο Φορολογικής Σύγκλισης που θα περιλαμβάνει, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης:
α. Ευρωπαϊκό Φόρο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
β. Ευρωπαϊκή κλιματική/ενεργειακή συνεισφορά.
γ. Κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση επιχειρήσεων που θα συνδέεται με ένα ελάχιστο καθαρό συντελεστή φορολογίας, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη συνεισφορά των επιχειρήσεων.
δ. «Συνθήκη φορολογικού αφοπλισμού» με την οποία τα κράτη μέλη θα αναλάβουν να καταργήσουν τους φορολογικούς παραδείσους που έχουν ενσωματωμένους στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Ads

2. Ένα πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους που θα προέρχονται από το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και την ενεργειακή / κλιματική συνεισφορά, επιτρέποντας τη μερική μείωση των σημερινών εισφορών από τις χώρες μέλη. Τον προϋπολογισμό θα συμπληρώνουν στη συνέχεια ειδικά ομόλογα που θα χρηματοδοτούν έργα γενικού ενδιαφέροντος.

3. Εισαγωγή, στο μακροοικονομικό πυλώνα, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών με οικονομική διάσταση, όπως οι εισοδηματικές ανισότητες, οι εκπαιδευτικές δαπάνες, το οικολογικό αποτύπωμα ή η παραγωγικότητα των φυσικών πόρων.

4. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων.

5. Υιοθέτηση συνολικού, εκτεταμένου και συντονισμένου σχεδίου δράσης με δύο κύριους στόχους: την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στις χώρες μέλη που η κατάστασή του δε μπορεί να γίνει βιώσιμη με τα υφιστάμενα ή άλλα επιπρόσθετα διορθωτικά μέτρα, και ταυτόχρονα την αναδιάρθρωση και την απομόχλευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Οι Οικολόγοι προτείνουν, τέλος, τη δημιουργία μιας διάσκεψης, κατά το πρότυπο της Σύμβασης της Ε.Ε., από εκπροσώπους περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, καθώς και κοινωνικών εταίρων και της Κοινωνίας των Πολιτών, που θα παρέχει συμβουλές στα όργανα της Ε.Ε. για την περαιτέρω οικοδόμηση και υλοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατική της βάση.