Πορεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα: «Εσείς στα Υπουργεία ελάτε στα θρανία να δείτε τι σημαίνει αληθινή παιδεία».

Ads

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω καλέσματος στο Facebook. Οι μαθητές, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «νέο Λύκειο», συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Σε κείμενο με τα αιτήματά τους που διένειμαν, όπως αναφέρει το Alterthess, ζητούν τη κατάργηση του Νέου Λυκείου, την ίση αντιμετώπιση των σχολείων (μικρών και μεγάλων) και την αναβάθμιση των υποδομών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι καθηγητές που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των μαθητών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Λυκείου.

Όπως αναφέρει το Alterthess, οι μαθητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην αυτοκτονία ενός 18χρονου μαθητή, υποψήφιου στις Πανελλαδικές, στα Γιαννιτσά.

Ads

«Βλέπουμε τα όνειρά μας να απομακρύνονται και στη συνέχεια να καταστρέφονται, μαζί με την Παιδεία, την ζωή ενός κράτους. Τα παιδιά γύρω μας αγχώνονται, ταλαιπωρούνται ψυχικά και σωματικά, αυτοκτονούν! Όταν κάποιος αυτοκτονεί από υπερβολική πίεση, δεν είναι αυτοκτονία αλλά δολοφονία! Τυχαίο που ένας μαθητής αυτοκτόνησε λίγο πριν γράψει θέμα περί ανθρωπιάς στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Τραγική ειρωνία είναι το να γράφεις έκθεση για τον ανθρωπισμό όταν κάποιος χάνει τη ζωή του εξαιτίας ενός κράτους δίχως ανθρωπιά» λένε οι μαθητές.

Βίντεο από το Alterthess.gr

* Φωτογραφίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ / Του Σωτήρη Μπαραμπαρούση