Εαρινή «άνθιση» στο χρηματιστήριο δείχνει να φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές – μια άνθιση που αποτυπώνεται σε ένα σερί 13 ανοδικών συνεδριάσεων για τον Γενικό Δείκτη και παραπέμπει σε μνήμες του 1999.

Ads

Η χρηματιστηριακή αυτή «άνοιξη» συμπίπτει και με την εξίσου θεαματική βελτίωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας δημιουργώντας προσδοκίες για δοκιμαστικής έξοδο στις αγορές ακόμη και πριν από τον Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο, έχει υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν επισης υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που ήταν την άνοιξη του 2014 όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την έκδοση ενός τριετούς και ενός πενταετούς ομολόγου.

Σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαία και η σημερινή επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και στο γεγονός ότι «το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015».

Ads

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελευταία φορά που το ελληνικό χρηματισήριο είχε καταγράψει 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ήταν τον Αύγουστο του 1999, προσθέτοντας ότι χθες ο Γενικός Δείκτης έκελισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.

Κατά τις ίδιες πηγές βεβαίως, το μεγάλο στοίχημα πλέον σε χρηματιστηριακό επίπεδο είναι το εάν ο Γενικός Δείκτης μπορεί να παγιωθεί πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων – γεγονός, που θα καθοριστεί κυρίως από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους.

Στα θετικά στοιχεία καταγράφεται και η σταθερή άνοδος των τραπεζικών μετοχών, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ως αφετηρία αυτής της αλλαγής κλίματος την προσδοκία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η οποία θα αποτελέσει και το τελικό σήμα σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.