Ο ΟΟΣΑ βάζει φρένο στο αφήγημα της ανάκαμψης – εξπρές και η παράταση της ιστορικής ύφεσης φρενάρει ακόμη περισσότερο τα, ήδη φειδωλά, μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Ads

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα ανατρέπει πλήρως όχι μόνον τα σενάρια υπεραισιοδοξίας αλλά και τον ίδιο τον προϋπολογισμό που μόλις κατέθεσε η κυβέρνηση, και προβλέπει ύφεση 10,5% εφέτος και ανάκαμψη 4,8% το 2021: Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί την φετινή ύφεση κατά τι χαμηλότερα, στο 10,1%, αλλά προβλέπει σχεδόν πλήρη οικονομική στασιμότητα για έναν ακόμη χρόνο αφού για το 2021 δείχνει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9%.

Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ μεταθέτει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία στο 2022, οπότε και βλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 6,6%.  Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία – με την ανεργία να ξεπερνά ήδη το 17% και να οδεύει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τον επόμενο χρόνο – έχει τα περιθώρια να αντέξει μια συνεχή διετία νέας οικονομικής κρίσης.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ το ποσοστό ανεργίας για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται σε 16,9% από 17,3% πέρυσι. Προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 17,8% το 2021 και θα υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Ads

Τα πιο αδύναμα σημεία της ελληνικής οικονομίας κατά την ύφεση της πανδημίας εντοπίζονται από τον ΟΟΣΑ στην πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα, στην βουτιά των πωλήσεων σε βιομηχανία, λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, και στην εξασθένιση των εξαγωγών.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, τα νέα περιοριστικά μέτρα του locldown αναμένεται να εξασθενίσουν περαιτέρω την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Προβλέπει επίσης πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί το 2020 στο 213,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 207,6% το 2021 και στο 194,6% το 2022.

Το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 1,5% που είχε καταγραφεί το 2019, ενώ για το 2021 και το 2022 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7% και το 2,6%, αντίστοιχα.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΟΣΑ συνιστά τη χρονική επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που έχουν απώλειες εισοδήματος καθώς και την επέκταση και καλύτερη στόχευση της στήριξης της ρευστότητας για τις βιώσιμες επιχειρήσεων.

Επισημαίνει, δε, ότι οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στις οποίες δίνει προτεραιότητα ο πρϋπολογισμός «θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης πιο μακροπρόθεσμα» – δηλαδή, δεν πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκρυσμα ανακούφισης από την βαθιά κρίση.

Παρά τις συστάσεις όμως, η κυβέρνηση αντί επέκτασης και διεύρυνσης των μέτρων στήριξης οδεύει ήδη προς συρρίκνωσή τους, στην σκιά της παράλληλης διόγκωσης χρέους και ελλείμματος.

Ηδη, μειώθηκε στα 534 ευρώ, από 800 ευρώ η μηνιαία αποζημίωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, ενώ το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε και την μετάθεση της επιστρεπτέας προκαταβολής του Δεκεμβρίου στον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα «κουρεύεται» το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, καθώς δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων σε αναστολή αλλά επί των πραγματικών μισθών που έλαβε ο εργαζόμενος φέτος.

Στο πλαίσιο της γενικής σύσφιξης μετά το δεύτερο lockdown, στις καλένδες παραπέμπονται επίσης και οι προσδοκίες για απόδοση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξούχους, καθώς και η χορήγηση εφ΄άπαξ ποσού στους υγειονομικούς για την μάχη που δίνουν στα νοσοκομεία.