Προβλήματα φέρεται να δημιουργεί στην εκκλησία η αναλογία 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, λόγω του περιορισμού στις θέσεις εφημερίων. Αναζητώντας λύσεις, η εκκλησία προσανατολίζεται στο να δοθεί η δυνατότητα στους κληρικούς που έχουν χειροτονηθεί να ασκούν το επάγγελμα που είχαν πριν, παρέχοντας κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα να μην φορούν ράσα, μέχρι να ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο.

Ads

Στην αρχιεπισκοπή υπάρχουν, ήδη, περίπου 50 αιτήσεις για χειροτονία. Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να δοθούν θέσεις σε όλους. Έτσι, στελέχη της αρχιεπισκοπής λένε ότι όσοι επιθυμούν να χειροτονηθούν χωρίς να πληρώνονται, και έχουν ήδη εργασία, την οποία θέλουν να διατηρήσουν για βιοπορισμό, αν υπάρχει κώλυμα στην εργασία τους, μπορούν να μη φορούν το ράσο.

Σύμφωνα με πηγές της αρχιεπισκοπής, αυτό ισχύει και σήμερα, για ορισμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα, για τους γιατρούς, που δεν μπορούν, φυσικά, να μπαίνουν στο χειρουργείο με τα ράσα, ή και για τους στρατιωτικούς γιατρούς.
Δηλαδή, η Εκκλησία «κατ΄οικονομίαν» επιτρέπει κατά την ώρα της εργασίας τους να μη φορούν το ράσο, εφόσον υπάρχουν κωλύματα, από την εργασία τους.

«Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ο Αρχιεπίσκοπος ούτε οιοσδήποτε εκ των συνεργατών του, πρότεινε ή αποδέχτηκε την κατάργηση του ράσου για όσους, παράλληλα με το λειτούργημα του κληρικού, ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα συμβατή φυσικά με αυτό.

Ads

Όμως σε περιπτώσεις ειδικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως παράδειγμα αυτή του ιατρού χειρουργού, το όλον ζήτημα κρίνεται εξατομικευμένα και κατ΄ οικονομίαν, όπως άλλωστε συνέβαινε και στο παρελθόν», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.

Και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να τάχθηκε υπέρ των παραπάνω σκέψεων, στη διάρκεια σύναξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείωσε χαρακτηριστικά πως όσοι χειροτονούνται κατευθείαν χωρίς προηγουμένως να έχουν εργαστεί, «είναι λίγο καλομαθημένοι».