Ανακοίνωση για το φιάσκο με τον «αεροπειρατή» που δεν ήταν αεροπειρατής εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζοντας το χρονικό της υπόθεσης, χωρίς να απαντά όμως στο γιατί εφόσον δεν είχε ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος βιάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση ότι έπιασαν λαβράκι και έγιναν διεθνώς ρεζίλι, καθώς η είδηση αναπαράχθηκε σε όλα τα μεγάλα ξένα πρακτορεία. 

Ads

Η ιστορία

Το περασμένο Σάββατο η ΕΛΑΣ κυκλοφόρησε την είδηση ότι εντόπισε τον «τρομοκράτη» που η Interpol ψάχνει εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο (!). Ο Λιβανέζος Χασάν Χαμσεντίν, πρωταγωνιστής της αεροπειρατείας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου του 1985 από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατέληξε στην Αλγερία με ομήρους 15 Έλληνες – ανάμεσα στους οποίους και ο Ντέμης Ρούσσος – κι απολογισμό έναν Αμερικανό στρατιωτικό νεκρό, είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

Ο Χαμσεντίν είχε συνελήφθη το 1987 στην Φρανκφούρτη, ενώ όμως οι γερμανικές Αρχές ετοιμάζονταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ συνεργοί του στην Βηρυτό απήγαγαν δύο Γερμανούς υπηκόους καταφέροντας την ανταλλαγή του. Κι από τότε αγνοείτο… μέχρι που η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έπεσε στα δίχτυα της.

Ads

Βέβαια η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική, αφού η μόνη σχέση που είχε ο συλληφθείς με τον καταζητούμενο αεροπειρατή, ήταν η συνωνυμία.

Τι λέει ο «αεροπειρατής» δημοσιογράφος 

Ο περιβόητος αεροπειρατής ήταν τελικά ένας γνωστός δημοσιογράφος. «Είμαι τώρα πολύ ευχαριστημένος. Θέλω να επιστρέψω στον Λίβανο. Είμαι καλά» δήλωσε  ο Λιβανέζος δημοσιογράφος στο OPEN. «Δεν ήξερα γιατί με κρατάνε. Πέρασα δύσκολα ψυχολογικά. Με κρατούσαν σε ένα υπόγειο. Η γυναίκα και τα παιδιά μου κατέρρευσαν. Στη Μύκονο μου έκαναν ανάκριση για οκτώ ώρες. Τους έλεγα ότι είμαι 40 χρόνια δημοσιογράφος. Με ξέρουν στη Βηρυτό πολιτικοί και αξιωματούχοι», εξηγεί. 

«Τη δεύτερη ημέρα που ήμασταν στην Ελλάδα τον συνέλαβαν. Του πήραν την ταυτότητα και του έκαναν διάφορες ερωτήσεις. Δεν ξέραμε τι θα γίνει. Του πήραν το κινητό τηλέφωνο και δεν είχαμε καμία επικοινωνία μαζί του» ανέφερε η σύζυγός του.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε έγραφε συγκεκριμένα:

image

Σχετικά με την υπόθεση κράτησης Λιβανέζου υπηκόου για υπόθεση τρομοκρατίας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη 19-09-2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας. Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Ο αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για τις παραπάνω ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης. Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου. Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας. Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019. Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Κατόπιν τούτου, ο αλλοδαπός την 22.45΄ ώρα της Δευτέρας 23-09-2019, αφέθη ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

image

Όπως προκύπτει δηλαδή από την σημερινή επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η πρώτη ανακοίνωση βγήκε ενώ υπήρχε έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.

Γιατί τόση βιασύνη; Ίσως ο κ. Χρυσοχοΐδης να χρωστά μια ουσιαστική απάντηση.