Η Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 καταγράφει κάθε μέρα 4ψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τις περισσότερες ημέρες διψήφιο αριθμό θανάτων. Στην Ελλάδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιστήμονες ένας μετά τον άλλο μιλούν για την υποκαταγραφή των κρουσμάτων στη χώρα, όμως πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε πως “η μη συνταγογράφηση των τεστ για τον Covid 19 αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών” και ότι “όπου πρέπει να γίνει τεστ γίνεται δωρεάν από το σύστημα υγείας”.

Ads

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν ως παράδειγμα προς μίμηση όμως ένα μήνα μετά στην πόλη καταγράφονται αριθμοί κρουσμάτων κοντά σε αυτούς της Αττικής και σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι Θεσσαλονικείς σχημάτισαν ουρές εκατοντάδων μέτρων για να υποβληθούν σε γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid test), παρά το γεγονός πως η αξιοπιστία τους έχει αμφισβητηθεί έντονα από τον ΠΟΥ και τους επιστήμονες, κάτι που έχει αποκαλύψει και αναδείξει πολλές φορές το Tvxs.gr.

Είναι πλέον παραπάνω από εύλογο και ορατό βλέποντας τιςουρές στη Θεσσαλονίκη (κεντρική φωτογραφία), ότι ο κόσμος θέλει να ξέρει αν νοσεί. Βρισκόμαστε στα τέλη Οκτώβρη, με τον καιρό να μην έχει χαλάσει ακόμα κι όμως τα όποια συμπτώματα κρυολογήματος δημιουργούν ανησυχία σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο. Διότι η σύσταση για παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με τον «γιατρό σας» στην εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων μόνο εύκολη δεν είναι στην εφαρμογή της, ειδικά αν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από δύο ημέρες.

Για πολλούς συμπολίτες μας, ειδικά όσους εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής, δεν είναι καθόλου εύκολο να εξασφαλίσουν αναρρωτική άδεια. Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να μείνουν στο σπίτι πέντε ή επτά ημέρες αν καλύπτουν οι ίδιοι τις βασικές ανάγκες του σπιτιού τους. Κι επίσης πόσο εύκολο είναι να απομονωθεί ένας άνθρωπος με συμπτώματα σε ένα σπίτι που ζουν άλλοι δύο ή τρεις, ειδικά αν κάποιος από τους αυτούς ανήκει σε ευάλωτη ομάδα; Για να συνεχιστεί η ζωή το χειμώνα, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει αν νοσεί.

Ads

Με την τιμή για ένα μοριακού τύπου τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο να κυμαίνεται από 90 έως 120 ευρώ, είναι σαφές πως το κόστος για μια μέση ελληνική οικογένεια είναι από βαρύ έως δυσβάσταχτο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι συμπτώματα κρυολογήματος εμφανίζονται συνέχεια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και τον χειμώνα, το να πληρώνει κάθε τόσο ένα νοικοκυριό για τεστ είναι αδύνατο.

Το ζήτημα της συνταγογράφησης έχει βρεθεί στο επίκεντρο από την αρχή της επιδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση το έχει απορρίψει επανειλημμένα, υποστηρίζοντας πως «όσοι πρέπει να κάνουν τεστ το κάνουν». Το θέμα έχει επισημανθεί πολλές φορές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, το έθεσαν εκ νέου βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι το κόστος του τεστ για τον Covid–19 που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι οικογένειες των μαθητών που έχουν νοσήσει από κορονοϊό αλλά και μετά από ένα απλό κρυολόγημα, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά ένα βήμα παραπέρα κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη στη Βουλή. «Γιατί αρνείστε τη συνταγογράφηση των τεστ; Για ποιον, τέλος πάντων, δουλεύετε;» ρώτησε απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και συμπλήρωσε: «Γιατί υποβάλετε την ελληνική οικογένεια σ’ αυτή τη δαπάνη, τη στιγμή που βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται μέρα με την ημέρα; Ή είστε ευχαριστημένος, ως υπουργός Ανάπτυξης με αυτά που βλέπουμε στην αγορά;».