Ο επικεφαλής της ΕΤΑΑ, Τόμας Μίροου

Ads

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) Τόμας Μίροου, η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Ο κ. Μίροου μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους είπε ότι: «Νομίζω ότι είναι λάθος να το θεωρούμε (σ.σ.: την αναδιάρθρωση) ταμπού», προσθέτοντας ότι ένα χρέος μεταξύ του 150% του ΑΕΠ και του 160% του ΑΕΠ «δεν είναι ανεκτό», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο επικεφαλής της EBRD τόνισε ότι «είναι πιθανόν πιο λογικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το χρέος της Ελλάδας παρά να αναβληθεί η αντιμετώπισή του» και πρόσθεσε πως «είναι πιθανόν πιο λογικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το χρέος της Ελλάδας παρά να αναβληθεί η αντιμετώπισή του».

Ads

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην Ελλάδα σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε ότι εναπόκειται στη χώρα για το αν και πότε θα αποφασίσει να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε στο θέμα της αγοράς ομολόγων του ελληνικού κράτους από τον μηχανισμό στήριξης.Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατά την άποψή του άμεση ανάληψη ευθύνης απ’ όλα τα κράτη της Ευρωζώνης για ένα μέλος, κάτι που απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.