Ανέφικτο χαρακτηρίζουν οι Financial Times σε άρθρο της Τετάρτης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρεται στο «διχασμό» που έχει επιφέρει μεταξύ της ΕΚΤ και συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης αναφορικά με τους χειρισμούς των ελληνικών οικονομικών ζητημάτων. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, απέκλεισε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση σε εθελούσια βάση, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, απέκλεισε την αναδιάρθρωση και τόνισε ότι μόνο αναδιάταξη συζητείται.
Ads
Η στήλη «LEX» των Financial Times – ασχολούμενη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα – αναφέρει πως δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα οι επενδυτές αποστρέφονται τις τοποθετήσεις τόσο στους κρατικούς τίτλους, όσο και σε άλλους τομείς. «Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες το σχέδιο αυτό είναι συνορεύει με το ανέφικτο» τονίζει η στήλη των Financial Times.
Υποστηρίζει δε πως ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει να πωλήσει στις καλύτερες δυνατές τιμές δεν θα αντλήσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, ήτοι πολύ λιγότερα από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ που, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, τέθηκε κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο και να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Καταλήγοντας ο αρθρογράφος επισημαίνει πως δύο θέματα παραμένουν αδιευκρίνιστα το πότε θα γίνει η χρεοκοπία και πως. Δεν υπάρχει προοπτική να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματιζόταν το περσινό πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις. ευρώ και η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 50 δις. για να τα βγάλει πέρα μέχρι το 2013. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ξεμένουν σταδιακά από επιλογές, σημειώνει το άρθρο.
Εν τω μεταξύ, τη διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόσο σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, όσο και σε επίπεδο πολιτικών «βλέπει» δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επισημαίνει και την άποψη του Christian Noyer, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «σενάριο τρόμου». «Πόσο είναι διατεθειμένα τα πλουσιότερα μέλη να πληρώνουν για να διατηρήσουν ανέπαφη την ένωση;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος, ο οποίος σημειώνει ως πρωταγωνιστές του «διχασμού», την ΕΚΤ και τη Γερμανία.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά τις ανησυχίες της ΕΚΤ για τη μετάδοση ενδεχόμενης, ακόμη και «ήπιας» αναδιάρθρωσης και τους φόβους των Γερμανών κυρίως πολιτικών για νέες διασώσεις. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, συνεχίζει η Wall Street Journal, ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ δεν φτάνει για την Ελλάδα, ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να συμφωνήσουν για το πώς θα καλυφθεί το κενό. «Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης, δέχονται ισχυρές πιέσεις και διστάζουν να διαθέσουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα, κάτι που πολλοί ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε μία δημοσιονομική ένωση, όπου οι ισχυρές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή και πρέπει να «πληρώνουν» για τις αδύναμες χώρες» αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνει δε τη θέση της ΕΚΤ ότι το οικονομικό «κενό» της Ελλάδας θα πρέπει να καλυφθεί από τις υπόλοιπες χώρες, από τη στιγμή που η Αθήνα θα έχει εξαντλήσει τις επιλογές για τη μείωση του προϋπολογισμού και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και όχι μέσω της επιμήκυνσης των χρεών. Εξάλλου υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπως ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ έχουν αφήσει την πόρτα ανοιχτή για μία «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, που βασικά σημαίνει επιμήκυνση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να «κλείσει τις τρύπες» του 2012 και 2013.
Αποκλείει το «κούρεμα» ο Όλι Ρεν
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, απέκλεισε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση σε εθελούσια βάση, καθώς η Ελλάδα έχει αρχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο Όλι Ρεν μιλώντας στη γαλλική οικονομική εφημερίδα τόνισε ότι η «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους αποκλείεται και ότι μόνο η «αναδιάταξη» συζητείται. Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι πρόκειται για «μη σοβαρή» επιλογή και ότι εν πάση περιπτώσει μια τέτοια λύση θα ήταν «ασύμφορη» τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην αυστριακή «Ντι Πρέσε», ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος δρόμος είναι να της δοθεί βοήθεια, η ίδια θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, με συγκεκριμένα βήματα, και προς τούτο είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα «κούρεμα», δηλαδή μια αναδιάρθρωση του χρέους, εμφανίζεται πάντα ως απλή, όμως δεν είναι, ούτε είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να υποβαθμίσει αυτόματα την Ιρλανδία αν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της, σύμφωνα με το Reuters. Όπως τόνισε ο αναλυτής της S&P, Trevor Cullinan, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διαβάθμιση μιας χώρας εξετάζουμε πρώτα την κατάσταση και πως αυτή προέκυψε εστιάζοντας στα θεμελιώδη μεγέθη, τις μεσομακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές και τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Χθες, η εταιρεία αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε πως θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση με σοβαρές επιπτώσεις στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αν επιτραπεί χρεοκοπία της Ελλάδας τονίζοντας ότι αυτή θα φέρει σφοδρή υποβάθμιση των ομολόγων Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >